Beremo

9 mask, ki jo nosijo moški

9 mask, ki jo nosijo moški 1

Prepoznate masko, ki jo nosite?

V zadnjih letih sem naredil intervju z več sto uspešnimi moškimi in ženskami z najrazličnejših področij. Ko sem začel raziskovati temo moškosti, sem gostom svoje oddaje postavljal različna vprašanja: Kaj pomeni biti moški? Kako to ovira ljudi? Česa se najbolj bojite? Za koga se izdajate?Od njih sem izvedel, da smo oz. smo bili vsi negotovi glede nekaterih stvari. Vsi se bojimo oz. smo se bali biti ranljivi in pristni. Čeprav se ta strah pri vsakem posamezniku kaže po svoje, sem lahko ob njihovi pomoči našel devet pogostih mask moškosti, ki jih izmenično nosijo moški:

1. Stoična maska

Ker mora biti vsak moški neranljiv in žilav, pazljivo obvladuje in tlači čustva. Nobenega joka ne sme biti, nobene bolečine, nobene občutljivosti. Med njim in svetom stoji zid, ki ga varuje, tako da se lahko pretvarja, da ne čuti tistega, kar čuti, saj s šibkostjo vabi druge, da ga jemljejo pod drobnogled ter obsojajo in zavračajo.

2. Športna maska

Igrišče je eno od najjasnejših prizorišč, kjer se lahko moški izkaže. V športu se moški dokazujejo in dober športnik je dober moški in pika. To npr. pomeni, da ure in ure preživi v fitnes centru, da bi prišel v formo. In če seveda iz nekega razloga ni dober športnik, je zanj bolje, da to nadomesti s tem, da obožuje šport in o njem ve vse, kar je mogoče vedeti.

3. Materialna maska

Ni bolj prepoznavnega znaka vrednosti moškega od denarnega zneska na njegovem bančnem računu. Ne samo da moški neverjetno trdo dela, da bi zaslužil kar se da veliko denarja, vse to je tudi zaman, če drugi ljudje ne vedo, koliko denarja ima.

4. Spolna maska

Moškega opredeljujejo njegove posteljne trofeje – njegove vrednosti ne določa samo bančni račun, temveč tudi število žensk, s katerimi je spal.

5. Maska agresivnosti

Moški so agresivni. Takšni so že po naravi. Nasilni so in nepopustljivi in nikoli se ne uklonijo. Kadar zagledajo nekaj, kar si želijo, to vzamejo. Normalno, da so vzkipljivi, normalno, da kdaj kaj razbijejo in normalno, da se zapletajo v pretepe. Lovci so, ne nabiralci. To pač počnejo moški. Moški, ki razmišlja drugače, ni moški in je odgovoren za mehkuženje sveta.

6. Maska šaljivca

Moški ima smisel za humor in pamet, ki lahko odbije celo najbolj uničujočo kritiko ali  najbolj nadležen dvom. Da bi govoril o svojih težavah? Že prav, dr. Phil, mogoče pozneje. Cinizem in sarkazem in občutek večvrednosti – to so intelektualna orožja, s katerimi se moški brani pred vsakim poskusom, da bi ga omehčali ali se mu približali.

7. Maska nepremagljivosti

Moški ne čuti strahu. Moški tvega. Moški imajo vse pod nadzorom. Obvladujejo stvari in ne bo jim hudega.

8. Maska vsevednosti

Moški ne prevladuje samo telesno, temveč tudi umsko. Če ne razumete, zakaj je tako, vam bo z veseljem razložil – skupaj z vsemi drugimi temami, za katere je strokovnjak. Nikakor ne potrebuje vaše pomoči – oziroma pomoči kogar koli. Vse ve.

9. Alfa maska

Na najosnovnejši ravni moški verjamejo, da obstajata samo dve vrsti moških: alfe in bete, zmagovalci in poraženci. Noben moški ne prenese, da bi bil drugo – zato mora biti glavni, prvi in zmagati mora v vsem. Moški se nikakor ne sme podrejati. Kot moški mora imeti vajeti v svojih rokah in nikoli ne sme narediti ničesar, kar bi naredil beta (ali ženska).Številni nosimo maske že tako dolgo, da sploh ne vemo več, kaj je pod njimi. Izgubili smo stik s tem, kje se končamo mi in kje se začnejo maske, kdo smo v resnici. Zato nas ni samo groza sneti mask, to nas tudi boli…

Lewis Howes, povzeto iz knjige Maske moškosti