Azijske filozofije

Širok, poglobljen in sistematičen pregled najvidnejših in najvplivnejših azijskih filozofij in/ali religij

Azijske filozofije 4

Darilo ob nakupu nad 75 €

Za vse nakupe nad zgoraj navedenim zneskom podarimo žepni kristal po naši izbiri.

Darilo bo samodejno dodano

26.90

5 Uporabnikov si trenutno ogleduje ta izdelek!
  • Azijske filozofije 5 Brezplačna poštnina za vsa naročila nad 65€

Možnosti plačila:

Azijske filozofije 6

Opis

Širok, poglobljen in sistematičen pregled najvidnejših in najvplivnejših azijskih filozofij in/ali religij

Predstavljene so filozofske tradicije in doktrine, ki presegajo običajne monoteistične klasifikacije, od obsežnega bazena hindujske misli indijske podceline, s podrobno razgrnitvijo temeljnih pisnih del ter osnovnih pojmov, do budizma in džainizma, pa daoizma, konfucijanstva in drugih. Pred nami je prikaz sistemov, ki v veliki meri določajo družbeni nauk azijskih družb, njihovo vsakdanjo prakso, način življenja, vrednotenja in verovanja.

Knjiga je pomembna dopolnitev pri študiju religiologije, sociologije, filozofije, zgodovine, politologije itd., zanimiva pa je tudi za širšo javnost, saj obogati naše poznavanje omenjenih naukov in s tem pomaga pri razumevanju socio-kulturnih, filozofskih, religijskih in političnih sistemov, ki pomembno sooblikujejo globalne kulturne in politične tokove.

Knjiga je smiselno organizirana in doseže to, kar je namen tovrstnih pregledov – strokovno neoporečen a dovolj splošen pregled ključnih filozofskih šol in smeri, vključno s predstavitvijo njihovih najpomembnejših konceptov. V ločenih poglavjih tako obravnava hindujske tradicije, zgodnji budizem in kasnejši mahayanski budizem, jainizem, konfucijanstvo, daoizem, tantro in budizem zen. Za razliko od podobnih besedil je dragocen vidik te knjige, da do neke mere poskuša zajeti tudi diahrono dimenzijo teh tradicij, njihov razvoj skozi čas, in se ne omeji le na klasična obdobja, s čimer sodobnemu bralcu omogoča tudi, da laže povleče vzporednice s sodobnimi manifestacijami teh tradicij v današnji Aziji (četudi se s tem sama knjiga ne ukvarja). Iz recenzije dr. Helena Motoh

Delo prinaša širok, a hkrati dovolj poglobljen in sistematičen pregled najvidnejših in najvplivnejših tradicij in doktrin iz vzhodne filozofije. Thompson piše jasno, enostavno, do bralca rahločutno in brez nepotrebnega raztegovanja besedila. Toda ta jasnost, enostavnost in jedrnatost ne odtegnejo od poglobljenosti in sistematičnosti, kar je sicer večna nevarnost pri podobnih uvodnih in kratkih učbenikih. Iz recenzije dr. Tibor Rutar

Mel Thompson je svobodni pisatelj in urednik, specializiran za področje filozofije, religije in etike.

Dr. Anja Zalta je izredna profesorica za sociologijo religije na Oddelku za sociologijo Filozofske fakultete v Ljubljani, kjer med drugim predava predmete Primerjalna religiologija z uvodom v religiologijo, Religija in moderna družba, ter Sociologija religije. Prevod je nastal tudi iz potrebe po dopolnitvi študijske literature pri omenjenih predmetih. Dr. Zalta je iz angleškega v slovenski jezik doslej prevedla dve monografiji, knjigo analitičnega psihologa Edwarda F. Edingerja Jaz in arhetip ter knjigo iranskega filozofa in univerzitetnega profesorja Seyyeda Hosseina Nasra Islam: religija, zgodovina in civilizacija. Je tudi urednica več tujih monografij (v angleškem jeziku), med drugim Women Against War System (Lit Verlag) ter Islam and Democracy (Poligrafi).

Dodatno

Azijske filozofije 7Lastnosti

avtor

Mel Thompson

format

16 , 0 x 24 , 0 cm

isbn

978-961-7164-49-7

leto-izida

2022

proizvajalec

Založba Pivec

vezava

Mehka vezava

st-strani

252 strani