Beremo

Čarobni jaz – Duhovni vodnik k zdravju in zadovoljstvu za otroke

Čarobni jaz – Duhovni vodnik k zdravju in zadovoljstvu za otroke 1
Povzetek po knjigi Čarobni jaz pripravila: Mirela SmajićAli smo danes imeli čas, da bi našli stik z otrokom? Smo imeli čas, da bi se pogovorili o preteklem dnevu in o tem, kaj smo doživeli? Ali smo danes sploh občutili veselje?Knjiga Čarobni jaz je napisana z namenom, da bi jo brali skupaj z otrokom in naglas. Tako se bomo skupaj s svojim otrokom podali na zanimivo potovanje. Čim bolj bomo branje obogatili s pogovorom, tem bolj pomenljiva bodo zanj spoznanja, do katerih bo prišel. Poglavja lahko beremo drugega za drugim ali jih preskakujemo, če začutimo, da bi bilo dobro podrobneje raziskati kako temo. Ob koncu vsakega poglavja si vzamemo nekaj časa za vprašanja in dejavnosti, da bomo lahko premislili o predstavljenih idejah.Svojemu otroku bomo dali darilo: svoj čas, ljubezen in vodstvo, ko bosta oba raziskovala svojo duhovnost.V knjigi bomo našli odlična izhodišča za pogovor s svojim otrokom. Z branjem in pogovorom mu bomo pomagali osvetliti najbolj občutljive dele v njegovem mladem življenju, da bo razumel, sprejel in ponotranjil odgovore na različna vprašanja, ki ga v odraščanju pogosto vznemirjajo.

Kaj je umetnina?

Spodbujamo in razvijamo občutek za svojo lastno vrednost in pozitivno samopodobo.
»Mojstrovina je presenetljiva, dragocena, redka, posebna in je pravi zaklad – prav tako kakor ti! Edinstvena je. Zato si tudi ti mojstrovina! Ti si in zmeraj boš samo en. Ko si bil ustvarjen, se je vesolje nasmehnilo od radosti. Ali veš, da si prišel na ta svet natanko ob pravem času? Namenjeno je bilo, da si tukaj prav zdaj in da v življenju narediš veliko imenitnih stvari.«

Kako biti prijazen do svojega telesa?

Spodbujamo skrb in nego telesa.
»Tvoje fizično telo je kot avtomobil. Tvoja duša je kot njegov voznik. Upravlja tvoje telo in ga potrebuje, če želi kam priti. Za to življenje imaš na voljo samo eno telo. Ti se odločaš, kako boš z njim ravnal! Vse, kar počneš, vpliva nanj. Kadar se odločaš za karkoli, se vprašaj, ali ta odločitev koristi tvojemu telesu! Pozoren bodi na občutke, ki jih telo doživlja ob določenih pijačah, jedeh, dejavnostih, ljudeh in mislih. Počni več stvari, ob katerih se počutiš dobro in zdravo.«

Kako podpreti otroka, da bi prepoznal svoje darove in jih začel uporabljati?

Spodbujamo prepoznavanje in razvijanje darov pri otroku.
»Vzemi si nekaj minut in razmisli, kaj rad delaš ali o čem se rad učiš v svojem prostem času. To ti bo pomagalo prepoznati nekatere tvoje darove. Življenje bi bilo tako dolgočasno, če bi vsi imeli smisel za vse stvari ali če bi bili vsestransko nadarjeni. Namenjeno nam je bilo, da se moramo na nekaterih področjih potruditi. Če ne bi bilo tako, ne bi imeli nobenega izziva in s tem tudi ne priložnosti za učenje.«

Tvoje besede imajo veliko moč

Spodbujamo brezmejnost v besednem izražanju otroka, da se bo naučil moči besed, ki jih bo uporabljal tako, da bosta zasijali resnica in ljubezen.
»Ali ni neverjetno, kakšno moč lahko ima nekaj besed, ki ti jih nekdo pove? Telo ti preplavijo s prijetnimi občutji veselja in tvoje srce napolnijo z veliko radostjo. Po drugi strani pa se morda spomniš, ko ti je kdo rekel nekaj, kar te je prizadelo. Spet je šlo morda le za nekaj besed, zaradi katerih so ti telo preplavila močna občutja. Toda tokrat je to bila verjetno žalost in zdelo se ti je, kakor da ti je počilo srce. Naše besede imajo neverjetno veliko moč, prav tako kakor misli. Tako kot misli pošiljajo laserske žarke energije iz tvoje glave, jih besede pošiljajo iz ust. Vse, kar izrečeš, vsebuje energijo, ki vpliva nate in na druge. Vendar pa ni pomembno samo to, kar govorimo drugim; paziti moramo tudi na to, kako govorimo o sebi in svojem življenju. Če se ves čas pritožuješ, je to tako, kakor da bi se kopal v lastni nafti. Tukaj je nekaj primerov, kako razlito nafto spremenimo v vilinski prah.«
V knjigi bomo našli nekaj predlogov, kako negativno razmišljanje preobrazimo v pozitivno ali vsaj nevtralno, da otroku ne škoduje dolgoročno, ko se negativna prepričanja globoko zasidrajo v telo našega otroka, kar ga v odraslosti omejuje.

Nekaj idej, kako otroka podpreti pri dojemanju odgovornosti:

  • Sovražim pospravljanje svoje sobe. – Uživam v svoji sobi, ko je pospravljena.
  • Matematika je tako težka! – Izzivi v šoli mi dajejo priložnost, da se razvijam in postajam pametnejši.
  • Ne maram tega, kar je za večerjo. – Kakšno srečo imam, da imamo dovolj hrane za večerjo.
  • Danes imam slab dan. – Zdaj imam slab trenutek sredi dobrega dneva. Vem, da bo MINIL.

Ko bodo besede začele oddajati več vilinskega prahu, bo otrok opazil, da pozitivno vplivajo prav na vse. Svojim mislim in besedam bo dovolil, da ga spodbudijo k pozitivnemu delovanju.
Kadar se zgodi nekaj slabega, je včasih kar naporno ostati pozitiven. Toda čim bolj bomo vadili z otrokom, tem lažje bo šlo. Veliko boljši občutek je, če se odzovemo z ljubeznijo, prijaznostjo, potrpežljivostjo in odpuščanjem.

Kako se povežeš s svojimi čudežnimi sposobnostmi?

Umirjanje uma je veščina, ki se je treba naučiti kot katere koli druge, na primer vožnje s kolesom ali branja. Na začetku najbrž ne bo šlo ravno genialno, ampak s časom, potrpljenjem in vajo bo vse boljše. Ko povsem utišamo um in smo čisto umirjeni – temu se reče meditacija. In to je ključ do čudežnih sposobnosti!Kako se v meditaciji povezati s svojimi čudežnimi sposobnostmi boste izvedeli v knjigi Čarobni jaz.

Zdravilna moč hrane

Izbira hrane je zelo pomembna, da gradimo zdravo in močno telo. Svojim celicam lahko podarimo izjemno moč ali povzročimo, da hudo zbolijo, odvisno od goriva, s katerim jih hranimo. Za to popotovanje po Zemlji nam je bilo dano samo eno telo, zato moramo izbrati kar najboljša živila, da ga krepijo!

Zdravilna moč vode

Ni naključje, da večino telesa sestavlja voda, tako kot Zemljo. Z našim planetom smo zelo povezani in zgrajeni iz istih elementov. Tako kot želimo ohraniti čiste oceane, reke in jezera, moramo enako ravnati s svojim telesom.

Zdravilna moč narave

Poskrbimo za svoje zdravje in pojdimo ven! Naužijmo se vse lepote zemlje in vode, ki nas obdajata. Globoko vdihnimo zdravilen svež zrak. Ni naključje, da se počutimo tako dobro, ko smo povezani z materjo Zemljo. Pozorno opazujmo, kako preživljanje časa na prostem vpliva na naše razpoloženje. Ko bomo ugotovili, kako dobro se počutimo v naravi, si bomo to zagotovo privoščili vsak dan!

Zdravilna moč spanca

Samo pomislimo, kako kul je, da je bilo naše telo popolno ustvarjeno, s svojim lastnim že vgrajenim čistilnim in popravljalnim sistemom. Da ga zaženemo, moramo le zapreti oči in dovoliti, da potonemo v globok spanec. Vse drugo bo telo naredilo samodejno, zato se bomo zbudili polni energije in pripravljeni, da osvojimo svet! Sladke sanje so tako še veliko slajše!

Zdravilna moč odpuščanja

Zelo pomembno je, da slabe občutke pustimo za sabo in ustvarimo mir v srcu. To lahko storimo z odpuščanjem. Drugim odpuščamo, ker se imamo radi. Vemo, da z odpuščanjem lahko primemo vedro strupa in se ga znebimo. Počutimo se lažji, srečnejši in olajšani. Ko nekomu odpustimo, še ne pomeni, da je to, kar je storil, sprejemljivo. Vendar se dovolj spoštujemo, da nočemo še naprej prenašati vedra slabih občutkov.

Ko dajemo iz srca

Druge lahko osrečimo tudi z besedami. Prijazne besede, ki človeku vlijejo dobro voljo, so resnično darilo. Podarimo jih zastonj in zlahka! Nikoli ne vemo, ali ne bodo naše navdihujoče besede nekomu spremenile življenje.

Iskanje modrosti

Občutki v srcu in šesti čut ali intuicija nas vodijo k našemu lastnemu razumevanju življenja. Zares modri postanemo, ko raziskujemo okolje ob pomoči številnih virov. Iz njih vzamemo, kar se nam zdi koristno. Sprašujmo se o vsem. Zelo previdni bodimo glede tega, kaj se nam zdi normalno. Ne domnevajmo, da je nekaj normalno, četudi v tem trenutku velja za takšno. Če imamo občutek, da je nekaj napačno ali čudno, se o tem pozanimamo in to poskusimo spremeniti.Knjiga bo razkrila odgovore na vprašanja:Kako izbirati prijatelje in kako biti imeniten prijatelj?
Kako se spopasti z izgubo?
Kaj je bog?
Ali obstajajo angeli?
Kaj so duhovni vodniki?
Zakaj smo na svetu?

Več v knjigi Čarobni jaz, Becky Cummings