Beremo

ČI energija in kung fu jajčnikov

ČI energija in kung fu jajčnikov 1
Taoizem uči, da moški najbolj izgubljajo energijo z ejakulacijo, ženske pa je največ izgubijo med menstruacijo. Zdrava, mlada ženska torej dodatno izčrpava energijo.Rodimo se z obilico energije, ki jo taoisti imenujejo osnovna energija ali energija jing. Ženske jo uporabljajo za proizvajanje jajčec, maternične stene in hormonov, ohranja pa jih tudi seksualno aktivne. Energija jing, ki se ji pridruži energija zraka, ki ga dihamo in hrane, ki jo uživamo, daje ženskam telesu moč, da oskrbi jajčeca z življenjsko energijo, ki se nato prenaša v naslednji rod.Energija jing se preoblikuje v življenjsko energijo či, potrebno notranjim organom. Taoisti so ugotovili, da ohranjanje ali obnavljanje energije jing pripomore k daljšemu in bolj zdravemu življenju.Seksualna energija (ustvarjlana energija) je edina energija, ki jo je moč podvojiti, potrojiti in pomnožiti. Omogoča nam torej ustvariti dodatno moč, s katero lahko ohranimo ali obnovimo izgubljeno osnovno energijo – če jo ohranjamo, presnavljamo in spreminjamo vanjo. Tako pridobimo več energije, ki jo presnovimo v či, ta pa se potem spremeni v energijo ŠEN. Beseda šen pomeni duhovno energijo.

Taoistični mojstri menijo, da je či ključ za dosego dobrega zdravja in trdijo, da nam dobro zdravje omogoča zgoščati in prenašati či na višjo energijsko stopnjo.

Več v knjigi Tao ljubezni, nega ženske seksualne energijeTako gradimo energijsko telo ali telo duše. Ustvarjamo in gojimo tudi najpomembnejše v svojem življenju: nesmrtni duh ali duhovno telo. Običajna poraba energije ne pušča dovolj moči, da bi nam to uspelo.Razvoj zdravega življenja je prinesel s sabo številne metode, ki nam pomagajo stopnjevati življenjsko silo či: to so masaža, akupresura, šiatsu, jin šin do, jin šin jitsu, tai či čuan, či kung, zdrava hrana, zelišča, meditacija, joga itd.
Taoistični mojstri menijo, da je prav seksualno energijo, ki je tudi najobilnejša, najlažje spremniti v či in v višje stopnje energije. Sistem zdravilne ljubezni uči reciklirati in shraniti seksualno energijo, vendar je zelo pomembno, da jo najprej spremenimo v či in šele nato v duhovno energijo.

Kaj je kung fu jajčnikov?

Izvirno ime taoističnih seksualnih vaj je “kung fu jajčnikov”. Nekaterim se zdi izraz prenasilen ali preveč podoben borilnim veščinam. Izraz “kung fu” pomeni disciplino ali intenzivno delo, ki zahteva čas in vajo.Kung fu jajčnikov je izraz moči in nadzora, zmožnosti obvladovanja telesa in seksualnega življenja.V zdravilnem sistemu tao izvajamo kung fu jajčnikov, da bi povečali in presnovili (seksualno) energijo jajčnikov. Pomembno je vedeti, da je kopičenje energije v telesu nevarno, če ne vemo, kaj bi z njo. Zdravilni sistem tao poudarja pomen mikrokozmične orbite, ki pripomore h kroženju energije po telesu in njenemu dokončnemu uskladiščenju na varnem mestu – popek.

Mantak Chia, povzeto iz knjige Tao ljubezni, nega ženske seksualne energije