Beremo

Kako bolj zavestno živeti

Kako bolj zavestno živeti 1

“Danes sprejmite vse vidike sebe.
Pozabite na podobo popolnosti, ki ste jo nemara oblikovali v mislih,
in spoznajte, da ste pravzaprav že popolni.”
Don Miguel Ruiz ml.

Če nisi pazljiv, lahko ustvariš napačno podobo o tem, kaj pomeni biti »svoboden« ali kaj pomeni biti posameznik, ki brezpogojno ljubi.Ko se navežemo na to podobo, jo lahko pokvarimo, če jo vidimo kot zgled, ki ga je treba uresničiti, namesto da bi se sprejemali, kakršni smo v vsakem trenutku.Recimo, da nas v nekih okoliščinah premaga ljubosumje. S takim čustvenim odzivom se zelo oddaljimo od idealizirane podobe brezpogojne ljubezni. Zamika nas, da bi verjeli v napačno podobo o sebi in si vsilili pogoje, ki jo podpirajo.Nato se obsojamo zaradi čustvenega odziva in si govorimo: »Moral bi biti bolj duhovno naravnan!« Tako se plemenita podoba o svobodi in brezpogojni ljubezni spremeni v orodje za udomačevanje samega sebe.

Toda če se brezpogojno sprejmemo, vključno z dejstvom, da smo se ljubosumno odzvali, osvobodimo energijo in občutimo čustvo, namesto da bi zanikali resnico in ga potlačili. Brezpogojno sprejemanje nam daje širino, saj se ne trudimo več obtoževati ali braniti; preprosto sprejmemo, kar je.

Vaja

Danes sprejmi vse vidike sebe. Pozabi na podobo popolnosti, ki si jo nemara oblikoval v mislih in spoznaj, da si pravzaprav že popoln.

Povzeto iz knjige Zavestno življenje, Don Miguel Ruiz ml.