Beremo

Kako pospešiti hujšanje?

Kako pospešiti hujšanje? 1

Kako deluje presnova?

Na presnovo ne deluje samo hormon inzulin, ki ga imenujemo tudi hormon lakote – to je hormon, ki nas sili, da jemo sladko hrano, da jemo kruh, da imamo nepopisno željo po čokoladi, da si želimo zelo slane hrane – čips ali pražene oreščke … Telo zahteva hrano, ki ima zelo visok glikemični indeks.V presnovi deluje še ključni hormon, ki vpliva na topljenje maščobe – to je hormon leptin. Odkrili so ga šele leta 1994 in to na kraju, kjer ga niso iskali – v maščobnem tkivu.

Ženske imamo več maščobnega tkiva in posledično tudi več hormona leptina. Do nedavnega je veljalo, da je telesna maščoba samo skladišče energije, sedaj pa so raziskave potrdile, da telesna maščoba vpliva na to, ali bomo ohranjali zdravje ali pa bomo vedno bolj bolni – tako fizično kot psihično.

Avtor knjige Požgani možgani razlaga: »Zdaj pa vemo, da tolšča sodeluje pri naši fiziologiji prav tako kot drugi, tako imenovani »vitalni organi, pri tem pa ji pomagajo v njej lokalizirani hormoni, kakršen je leptin, ki odločajo o tem, ali bomo imeli sčasoma sodčkaste trebuhe in lešnikaste možgane ali ne.«Leptin je na neki način podoben hormonu inzulinu, saj dirigira delovanje vseh ostalih hormonov. Vpliva na hipotalamus v možganih, to pa je center, preko katerega grejo sporočila v vsako celico našega telesa. Vpliva na ritmične dejavnosti telesa, na fiziološke dejavnosti, vpliva na spanje, hlepenje po sladkariji, vpliva na občutek sitosti in potrebo po spolnosti. Vpliva tudi na tiha vnetja na celični bazi.Mogoče boste oporekali, ker je do nedavnega veljalo, da ščitnični hormon regulira delovanje vseh ostalih hormonov, vendar avtorica knjige Primal Body, Primal Mind (Prvinsko telo, prvinski um) Nora T. Gedgaudas pravi:»Leptin v bistvu nadzoruje presnovo pri vseh sesalcih. Ljudem se povečini zdi, da je za to zadolžena ščitnica, ki regulira hitrost presnove, a ščitnico nadzoruje leptin. Leptin ima na skrbi vse zaloge energije. Leptin odloča o tem, ali nas bo navdal z občutkom lakote in poskrbel za hrambo še dodatne tolšče ali pa bo tolščo pokuril. Leptin orkestrira našemu vnetnemu odzivanju in lahko odloča celo o tem ali je zdramljen simpatični* ali parasimpatični del živčevja** Če se kak del vašega hormonskega sistema pokvari – sem so šteti tudi nadledvični in spolni hormoni – ne boste imeli niti najmanj upanja, da bi problem zares odpravili, dokler ne boste imeli spet na vajetih leptina.«Več v knjigi Ko ima življenje žur

Naj vam na hitro razložim, kako hormon leptin deluje

Ko ukinemo iz svoje prehrane vse ogljikove hidrate, se izključi tudi hormon leptin. Visoke vrednosti hormona leptina pospešijo presnovo prav pri ženskah. Nizke vrednosti leptina povzročajo upočasnitev presnove in s tem upočasnitev hujšanja. Kar pa je še hujše, nizke vrednosti leptina dajo celicam informacijo, naj začnejo shranjevati maščobo. Ko gremo na dieto, kjer ukinjamo iz svoje prehrane določena živila, se zmanjša vrednost hormona leptina, zato se upočasni presnova.Moška presnova deluje drugače – ko moški začnejo z dieto, se jim ne zmanjša vrednost leptina, ker imajo manj maščobnega tkiva in zato toliko hitreje pridejo do uspešnih rezultatov pri hujšanju – samo izključijo kruh, sladkarijo ter pivo in shujšajo!Tukaj je odgovor, zakaj so radikalne diete tako zapletene za ženske in zakaj se ženske tako hitro zredimo nazaj. Kakor hitro naredimo teror nad telesom in izključujemo določeno hrano, se vklopi hormon grelin – to je nasprotni hormon leptinu. Grelin nas sili, da pojemo v istem obroku tudi do 30 % več hrane!Naj razložim: Ko je v telesu premalo leptina, se aktivira nepopisna lakota. Lahko se zgodi, da se sredi noči zbujate sestradani kot volk in enostavno morate jesti. Hormon grelin se sprošča, ko človek:

  • premalo spi,
  • izpušča obroke,
  • jé hrano, ki ima visok glikemični indeks.

Povzeto iz knjige Ko ima življenje žur