Beremo

Kako se ognemo senilnosti in demenci

Kako se ognemo senilnosti in demenci 1

Moč in jasnost uma za preprečevanje demence

Preprečevanje demence na osnovi ajurvede, joge in drugih metodJasen in čist um je prost škodljivih vplivov, nastalih zaradi modifikacij uma. Da bi jih preprečili, si moramo prizadevati, da bi jih ovirali. Preprosto rečeno, gre za kratkotrajna utišanja uma.Um se nenehno hrani z novim znanjem, ki ga pridobiva s čuti, in ga nalaga na predhodno pridobljeno znanje v obliki spomina. V njem se nenehno odvijajo miselni procesi.Čistost in moč uma sta sočasni. Kako?Po jogijskih modrecih je um vpleten v svet po čutilih, toda brž ko doseže tišino in praznino, se pogrezne v energijo duše. Duša je čista energija in prvotni vzrok. Če z rednimi vajami in zbranostjo kdaj pa kdaj utišamo in osvežimo um, lahko dosežemo ta cilj.Vse vaje so opisane v knjigi Preprečevanje demenceNa višji ravni od uma je mati ali oblikovanje zamisli s predelanim znanjem. Še više je intelekt ali buddhi, na najvišji ravni pa je duša, ki je vzrok bivanja in pristnega jaza slehernega posameznika.Obstoj in funkcije telesa, um, oblikovanje zamisli in intelekt niso mogoče brez energijskega sevanja duše.Kadar se um ne vpleta je v svoji čisti obliki. To je stanje satve ali tišine. Satva je uravnovešajoči dejavnik radžasa in tamasa – dveh značilnosti lastnosti uma, ki prevladujeta v vsakdanjem življenju. Iz dnevnega stanja hiperaktivnosti preidemo v stanje utrujenosti, v katerem telo in um zdrsneta v stanje lenobnosti (tamas). Vendar je nujno, da v svoje delovanje (radžas) vnesemo satvo, tako da lahko izvajamo naloge, ne da bi zatirali čute in um. Rutinsko zatiranje dolgoročno preide v poglaviten vzrok telesnih in duševnih motenj.

Čaraka je pred 2.600 leti poudaril pomembnost satve z besedami:“Osebe s prevladujočo satvo so obdarjene s spominom in z vdanostjo, hvaležne so, učene, čiste, pogumne, vešče, odločne, mojstrsko se borijo, niso tesnobne, slovijo po odlično usmerjenem in odločnem intelektu ter delovanju, sodelujejo v krepostnih dejanjih.”

Satve ne dosežemo s teoretičnim učenjem o tišini in z ohranjanjem uma, prostega misli, marveč s postopnim urjenjem uma.Nekaj praktičnih predlogov, ki jih lahko vnesete v vsakdanjo rutino, saj vas uvajajo v satvični življenjski slog:

  1. Brž ko zjutraj vstanete, se obrnite proti vzhodu in se v nekaj besedah zahvalite soncu, ker vam daje nov dan življenja.
  2. Pred vsakim obrokom 5x globoko zadihajte, medtem ko se osredotočate na popek.
  3. Skrbite za čisto in urejeno okolje. Ne kopičite nepotrebnih stvari.
  4. Preden začnete dan ali odidete od doma ali zaženete avtomobil, nekajkrat globoko zadihajte, dotaknite se kake svete stvari ali kakega kristalnega predmeta.
  5. Kadarkoli vas preplavijo čustva, ne izgubite stika s seboj. To pomeni, da se opazujete. Nikoli ne dovolite, da se povsem prepustite čustvom, prav je, da se opazujete, kadar vas popadejo jeza, ljubosumnost, samopomilovanje itd. Tako boste lahko ohranili nekaj nadzora nad tamasičnimi mislimi.
  6. Preden zvečer ležete k počitku, se poskusite uglasiti z energijo noči. Zaželite si globok spanec brez radžasa in tamasa. Stanje spanja, v katerem prevlada notranja tišina, dosežemo pa ga po pranajami in džapi, se imenuje joga nidra. V njem si že v nekaj urah popolnoma odpočijemo.

Z alternativnim satvičnim življenjskim slogom se ognemo senilnosti, obenem pa stopnjujemo kakovost življenja in dosežemo veliko več.

Povzeto iz knjige Preprečevanje demence, dr. Vinod Verma