Priznavamo, da smo tudi sami osupli nad napakami, ki jih počnemo, ker ne razumemo delovanja želodca.
Ena najbolj pogostih napak je ta, da zgago, spahovanje, razjede in okužbe s Helicobacter pylori pripisujemo presežku kisline. V resnici pa so te težave v 90% primerov posledica pomanjkanja želodčne kisline.S tem, da začnemo kislino gasiti s sodo bikarbono, farmacevtskimi antacidi ali z zaviralci protonske črpalke, le prikličemo dodatne težave.
Že upočasnjeno prebavo s tem dodatno ustavimo, patogeni organizmi ostajajo neprebavljeni, slabo obdelana beljakovinska hrana pa postane le “njihova topla malica”, na kateri se lahko pospešeno razmnožujejo.
Za zaviralce protonske črpalke je znano, da ob tem, da zavrejo kislino, zavrejo tudi delovanje različnih imunskih celic, zato bomo postali še bolj dovzetni za okužbe z bakterijami, kot so Salmonella, Listeria monocytogenes in Clastridium difficile. Od tam pa do težkih razjed in tudi raka ni daleč.
Preprečite takšne scenarije in pravočasno prisluhnite svojemu želodcu. Verjeli ali ne, težave z zgago, s tiščanjem in z razdraženimi sluznicami lahko obvladamo v zelo kratkem času. Če se tega pravilno lotimo, seveda.