Beremo

Ne sodi, da ne boš sojen

Ne sodi, da ne boš sojen 1

Priznajte svoje obsojanje brez obsojanja

Tole je lepa vaja. Pri tej vaji se bolje zavedate načinov, kako se ločujete od drugih in od sveta. Ta korak zahteva odkrito preiskovanje misli, besed in dejanj. Ko pobliže pogledate načine, kako obsojate, vas bo morda zamikalo, da obsodite sebe. Odrecite se sedaj temu in sprejmite, da vsi ves čas obsojamo! Živimo v sveti, polnem obsojanja, in nihče ni svetnik. Zato sprejmimo, da smo vsi skupaj v tem. Vem, da se ob tem počutim bolje.Kadarkoli se obsojam, da obsojam, se skušam spomniti, da nisem sama. Spomnim se, da je obsojanje razširjena zasvojenost. Ko si obsojanje priznam brez obsojanja, sem lahko ponosna na svojo pripravljenost, da se zdravim in rastem. Lahko si zaploskam, da sem stopila iz teme in prižgala luč. Cenim svoje travme, ki so me vodile, da sem bila sprva tako obrambna. Konec koncev, zakaj bi čutila potrebo po obsojanju, če bi se počutila varno in popolno? Temačna prepričanja v meni so me vodila, da obsojam. Uporabljala sem obsodbo, da sem preusmerila pozornost od svojih občutkov neprimernosti in jih projicirala na nekoga drugega, da bi mi bilo lažje.Vendar namesto, da bi mi prineslo olajšanje, ki sem ga želela, je projiciranje mojega obsojanja na druge ločilo mojo povezavo s svojo resnico.Več v knjigi Razstrupite se obsojanjaPo taki projekciji sem se počutila nepovezano, prestrašeno in osamljeno. Počutila sem se ločeno od drugih in negotovo pri zaznavanju sveta. Posledica obsojanja je temen in strašljiv položaj, ki mi ni prinesel nobenega olajšanja.

Resnično olajšanje pride, ko sem dovolj pogumna, da si priznam obsojanje in ga poimenujem z njegovim pravim imenom: STRAH.

Temeljni vzrok vseh obsojanj je strah, da nismo dovolj dobri, da smo nevredni ljubezni in da nismo varni. Ko smo dovolj pogumni, da pogledamo na obsojanje in strah, se lahko začnemo zdraviti.Moja glavna zaobljuba duhovne učiteljice je, da se predstavim svetu z ljubeznijo in milostjo. A do tega nisem prišla zlahka. Pogosto sem se počutila ranjeno, užaljeno in se branila. Vendar sem z namenom, da se pokažem bralcem in sebi, postala mojstrica priznavanja svojega obsojanja.Pri razstrupljanju obsojanja je ta korak najpomembnejši del. Brez svoje odkritosti in pripravljenosti, da pogledate v temo, nikoli ne morete stopiti v svetlobo.

Več v knjigi Razstrupite se obsojanja, Gabrielle Bernstein