Beremo

Osho: Sproščenost je stanje. Ne morete je izsiliti.

Osho: Sproščenost je stanje. Ne morete je izsiliti. 1
“Sproščenost je stanje. Ne morete je izsiliti.
Preprosto opustite negativnosti, ovire, pa se pojavi – vznikne sama od sebe.”Razumeti je treba zelo občutljivo zadevo: znebiti se je treba aktivnosti, ne akcije. Opuščanje obojega je preprosto – lahko opustite oboje in zbežite v Himalajo, to je preprosto. Preprosta je tudi druga možnost: lahko nadaljujete svoje aktivnosti in se vsako jutro ali vsak večer prisilite k nekajminutni sprostitvi. Ne razumete kompleksnosti človeškega uma, njegovega mehanizma. Sproščenost je stanje. Ne morete je izsiliti. Preprosto opustite negativnosti, ovire, pa se pojavi – vznikne sama od sebe.Še nikoli nisem videl človeka, ki bi se sprostil, ker bere knjige o sprostitvi – postaja vse bolj vročičen, kajti zdaj vse njegovo življenje, prežeto z aktivnostmi, ostaja nedotaknjeno, obseden pa je z željo po tem, da bi bil aktiven. To je bolestno stanje. Pretvarja se, da je sproščen.Kaj počnete, ko greste zvečer spat? Ali kaj počnete? Če je odgovor pritrdilen, vas bo začela mučiti nespečnost. Kaj počnete?Preprosto ležete in zaspite. Nobenega »početja« ni. Če kaj »počnete«, ne boste mogli zaspati. Pravzaprav je vse, kar morate storiti, da zaspite, opustitev umskih aktivnosti, ki so potekale čez dan. To je vse! Ko v umu ni več aktivnosti, se sprosti in zaspi. Če nekaj počnete, da bi zaspali, vam ne bo uspelo – spanje ne bo mogoče. Ničesar vam ni treba početi.Tilopa pravi: S telesom ne počnite ničesar. Ne počnite ničesar! Ne potrebujete nobenega jogijskega položaja, nobenih zvijanj telesa. »Ne počnite ničesar!« Potrebujete samo odsotnost aktivnosti.

In kako doseči to? Z razumevanjem.

Razumevanje je edina disciplina. Razumite svoje aktivnosti in te bodo nenadoma izginile – če jih boste ozavestili. Če ozavestite, zakaj počnete nekaj, ta aktivnost preneha. In prav to hoče povedati Tilopa: »S telesom ne počnite ničesar, ampak se samo sprostite.«Kaj je sprostitev? Je stanje, v katerem se vaša energija ne giblje nikamor – ne v prihodnost ne v preteklost. Preprosto z vami je. Obdani ste z obiljem svoje energije in njeno toplino.

Ta trenutek je vse.

Drugega trenutka ni, čas obstane – takrat ste dosegli sprostitev. Če obstaja čas, ni sprostitve. Ura se preprosto ustavi; časa ni. Ta trenutek je vse. Ne prosite za nič drugega, preprosto uživate v njem. V vsakdanjih stvareh se da uživati, ker so čudovite. Pravzaprav nič ni vsakdanje – takrat je vse izjemno.

Povzeto iz knjige Ustvarjalnost, Osho