Otroci z močno voljo: Kako v miru živeti z njimi in s sabo

Življenje z otrokom z močno voljo ni vedno preprosto. Takšni otroci so avtonomni, mislijo s svojo glavo, so energični, odločni, radovedni, ustvarjalni – pa še marsikaj drugega, kar se ne rima z »zlahka«. Nemara se že leta sprašujete, »kaj delam narobe, da pri nas vlada večna vojna – in zakaj

Otroci z močno voljo: Kako v miru živeti z njimi in s sabo 4

Darilo ob nakupu nad 75 €

Za vse nakupe nad zgoraj navedenim zneskom podarimo žepni kristal po naši izbiri.

Darilo bo samodejno dodano

Original price was: 19.90€.Current price is: 18.91€.

Ni na zalogi

Ni na zalogi

5 Uporabnikov si trenutno ogleduje ta izdelek!
  • Otroci z močno voljo: Kako v miru živeti z njimi in s sabo 5 Brezplačna poštnina za vsa naročila nad 65€

Možnosti plačila:

Otroci z močno voljo: Kako v miru živeti z njimi in s sabo 6

Opis

Življenje z otrokom z močno voljo ni vedno preprosto. Takšni otroci so avtonomni, mislijo s svojo glavo, so energični, odločni, radovedni, ustvarjalni – pa še marsikaj drugega, kar se ne rima z »zlahka«. Nemara se že leta sprašujete, »kaj delam narobe, da pri nas vlada večna vojna – in zakaj se moram pogajati o vsaki malenkosti«, ker v vaši družini vlada nenehen boj, in »zakaj se je treba o vsem pogajati«. Mogoče ste celo doumeli, da vaš triletnik besnenja ne namerava kar obesiti na klin in da ga morda nikoli ne bo.

Ta knjiga vam bo pomagala ustvariti družinsko življenje, ki bo upoštevalo potrebe staršev in otrok, ne da bi bilo zaradi tega treba opustiti tisto, kar je v družini najpomembnejše. Namenjena je staršem otrok, starih od treh do dvanajst let. To je dokaj velik razpon. Razlog je preprost: v resnici ne gre toliko za otroka kot pa za vas. V knjigi se osredotočam na to, kako lahko vi kot mama oziroma oče, pa tudi kot osebnost spremenite svoje ustaljene nazore in se bolje zaveste, kaj je v vaši družini pravzaprav mogoče. V tem smislu bo roditelj tri leta starega otroka z močno voljo imel prav toliko od knjige kot mama oziroma oče dvanajstletnika.

Mehka vezava, 12,5 x 18,0 cm, 127 strani.

Trije sklopi: Sprijaznjenje, Sprejemanje in Sprememba

Knjiga je razdeljena na tri glavne sklope. Prvi, naslovljen Sprijaznjenje, govori o tem, da se morate starši sprijazniti s tem, da vaš otrok ni delan po kalupu. Zato od njega ne morete pričakovati istega, kar pričakujejo vaši prijatelji in sorodniki od recimo svojih. In narobe – tudi vaše okolje ne more pričakovati, da bo vaša družina živela po zahtevah večine. Vaš otrok je drugačen, zato morate tudi ravnati drugače. Vaš način ni ne boljši ne slabši od drugih, je le eden od načinov, kako biti družina.

Drugi sklop, naslovljen Spoznavanje, vam bo v pomoč pri oceni temperature vašega družinskega življenja. Kako je tam, kjer bi se vi in vaša družina morali naužiti miru in nadihati? Verjetno vaš dom niti od daleč ne spominja na mirno zavetje, kakršno naj bi nam dajala domače ognjišče in družina. Besedna zveza »vojno območje« je pogosto dosti bolj verodostojen opis vsakdanjika, ki ga zaznamujejo vkopavanje v strelske jarke, jeza, šibko samospoštovanje in izjemno velika ranljivost. Na srečo ni treba, da tako ostane tudi v prihodnje. Med branjem tega sklopa lahko namreč uzrete nove plati svojega otroka in odkrijete, kako jih je najbolje podpreti.

V zadnjem, tretjem sklopu, naslovljenem Sprememba, najdete praktični vodnik, ki govori o tem, kako lahko spreminjamo neučinkovite vedenjske vzorce in kako lahko živimo v družini na tak način, da je najbolje tako za otroka z močno voljo kot za vso družino.

Ne, življenje z otrokom močne volje resnično ni vedno preprosto. Toda lahko je zabavno, navdihujoče, poučno, in kar je najpomembnejše, polno barvnih odtenkov.

Vaje

Branje vas bo pripeljalo do raznih vaj: to bodo po zvrsteh dihalne vaje, reflektivne vaje oziroma vaje v samorazmisleku, pa tudi navodila o tem, kako ravnati. Dihalne vaje so preproste in ne zahtevajo dosti časa, vendar bodo imele opazen učinek le, če jih boste pogosto izvajali. Vaje v samorazmisleku vam bodo pomagale ozavestiti vrednote, ki jih imate za pomembne, pa tudi kje so vaše meje in kako si lahko najbolje pomagate, kadar je doma vik in krik. Zadnja vrsta vaj – navodila za delovanje – pa vam pomaga spreminjati dosedanje ravnanje in rahljati toge mišljenjske vzorce.

PREDGOVOR JESPERJA JUULA:

Naslov te knjige je primeren, natančen in ravno prav provokativen. Številnim staršem zelo različnih otrok ni prav lahko pogledati svojega podmladka, ga povsem sprejeti tako s srcem kot z umom in si pošepetati: »Moj otrok si, in čeprav si drugačen, kot sem si te zamišljal, si popolnoma v redu takšen, kakršen si. Le jaz moram še premakniti nekaj koščkov sestavljanke, preden ti bom lahko mama/oče z enako lahkoto, s kakršno si ti – ti.«

Tako kot avtorica imam tudi sam mešane občutke ob ustvarjanju še enega poimenovanja kategorije otrok. Zadnja leta namreč vidimo, kako strokovnjaki pretirano zagnano postavljajo otrokom diagnoze, pa tudi starši se nerazumljivo radi nagibajo k iskanju olajšanja v predalčku, o katerem verjamejo, da ustreza njihovemu otroku, nato pa sebe in otroka ukalupijo v takšno ali drugačno kategorično mentalno držo, ki jo vsiljujejo tudi okolici. A prav v tem sta moč naslova in vsebine te knjige – kažeta namreč, kaj lahko naredijo starši zase, da bi zagotovili prostor za potrebe in omejitve obojih, tako sebe kot otrok.

Privilegij in izziv za starše in sorojence je v tem, da vsak otrok kaže vse plati svoje osebnosti in značaja prav tem, ki jih ima najraje, če le lahko pričakuje, da bo ljubljen prav tak, kakršen že je. Če se to uresničuje, počasi tudi sam postaja dovzetnejši za posebnosti in potrebe drugih, s tem pa razvija svojo empatijo in družbeno inteligentnost. Dandanes ni več dosti otrok, ki bi živeli v strahu pred tem, da jih bodo drugi obsojali ali se od njih odmaknili. Čeprav njihovo dušo močno zaznamujeta osamljenost in hrepenenje, otroci niti približno niso več tako nagnjeni k temu, da bi se odrekli svoji identiteti, kot so bili v časih, ko je bilo še zakonsko in družbeno dovoljeno posegati po nasilju, zato da jih ukalupimo.

Ne verjamem pa, da bodo strokovnjaki in starši kdaj opustili svoje sanje in zamisli o tem, kakšni naj bodo otroci in kako naj se vedejo. Še naprej jih bodo primerjali s svojimi predstavami in nekateri otroci bodo zato potegnili kratko – postali bodo žrtve potrebe odraslih, da bi jih skupnost sprejemala. Otroci z močno voljo, o katerih govori ta knjiga, zaradi svoje značilnosti, da je z njimi zelo težko manipulirati, nenehno ponujajo priložnost za samorazmislek. Popolnoma se strinjam z avtorico, ki se zavzema za to, da jim je treba dati možnost, da s svojo svojskostjo bogatijo življenje staršem in sorojencem ter si tako razvijajo zdravo samospoštovanje, kar je nujen pogoj, če želimo krepiti tudi njihovo zmožnost za prilaganje skupnosti.

(Jesper Juul, avtor in družinski terapevt)

Dodatno

Otroci z močno voljo: Kako v miru živeti z njimi in s sabo 7Lastnosti

avtor
format 12,5 x 18,0 cm
isbn 9789619287040
leto-izida 2019
proizvajalec
st-strani 127 strani
vezava Mehka vezava