Beremo

Pozorno bivanje v sedanjosti – Umetnost življenja

Pozorno bivanje v sedanjosti – Umetnost življenja 1

Dan pozornosti

Pozornost bi morali vaditi vsak dan in vsako uro. To je lahko reči, a veliko težje prakticirati, zato povem vsem, ki prihajajo na tečaj meditacije, da bi morali en dan v tednu v celoti nameniti vadbi pozornosti.Načeloma bi seveda morali biti vaši čisto vsak dan in vsaka ura dneva, toda dejstvo je, da smo le zelo redki prišli do te točke. Občutek imamo, da nam družina, služba in družba ukradejo ves čas, zato vas vse rotim, da si vsak teden privoščite tak dan, mogoče soboto.Če bo to sobota, potem mora biti povsem vaša, dan, ko ste vi popoln gospodar. Tako bo sobota vzvod, ki vas bo spodbudil k navadi urjenja pozornosti. Vsak delavec v mirovni ali socialni službi, naj bo njegovo delo še tako nujno, ima pravico do takšnega dneva, saj se drugače v življenju, polnem skrbi in dela, hitro izgubimo, naši odzivi pa postajajo vse bolj nekoristni.Za dan pozornosti lahko določimo katerikoli dan. Za začetek se domislite, kako se boste že v trenutku, ko se boste zbudili, spomnili, da je to vaš dan pozornosti. Na strop ali na zid si lahko obesite list papirja z napisom »pozornost« ali borovo vejico – karkoli, kar vas bo, ko boste odprli oči, spomnilo, da je danes vaš dan pozornosti.Danes je vaš dan. Ko se boste spomnili na to, boste morda začutili nasmešek, ki vam bo potrdil, da ste v popolni pozornosti, nasmešek, ki neguje to popolno pozornost. Še leže v postelji začnite počasi slediti svojemu dihanju – počasnim, dolgim in zavestnim vdihom in izdihom – nato počasi vstanite iz postelje (ne hitro kot ponavadi) in pri vsakem gibu ohranjajte pozornost.

Ko ste pokonci, si umijte zobe, obraz in opravite vsa jutranja opravila na miren in sproščen način, vsak gib naj bo narejen s pozornostjo. Sledite dihanju, zavedajte se ga in ne dopustite, da bi se vam misli razpršile. Vsak gib bi moral biti opravljen mirno. Merite korake s tihimi, dolgimi dihi. Obdržite rahel nasmešek.

Privoščite si vsaj polurno kopel. Kopajte se počasi in zbrano, tako da se na koncu počutite lahkotni in sveži. Zatem lahko opravite gospodinjska opravila, na primer pomijete posodo, pobrišete prah, mize, zdrgnete kuhinjska tla, zložite knjige na policah.Vsako nalogo opravite počasi in z lahkotnostjo, s pozornostjo. Nobene naloge ne opravite samo zato, da jo pač opravite. Odločite se, da boste vsako delo opravili sproščeno, z vso pozornostjo.Uživajte in bodite eno z delom, drugače dan pozornosti ne bo vreden čisto nič. Občutek, da je katero od opravil sitnost, bo kmalu izginil, če boste delali zbrano.

Iz knjige Čudež pozornosti, Thich Nhat Hanh