Knjiga Rastlinski nadomestki je knjiga postopkov priprave različnih rastlinskih nadomestkov mleka in mlečnih izdelkov. V njej se boste seznanili s pripravo različnih rastlinskih mlekov, jogurtov, kefirja, skute, smetane, masla, namazov in sirov.
Namenjena je ljudem, ki želijo slediti zdravi polnovredni rastlinski prehrani, tistim, ki so intolerantni na laktozo, in pa tistim, ki si le želijo poskusiti nekaj novega in v svojo prehrano vpeljati več rastlinske prehrane.
Recepti oz. postopki v knjigi v 80% vsebujejo postopek fermentacije, kar pomeni, da knjiga omogoča pripravo resnično zdravih in hranljivih rastlinskih nadomestkov mlečnim izdelkom.
Knjiga je delo Erike Gioahin, po izobrazbi magistrice Mikrobiologije, ki se profesionalno ukvarja s fermentirano hrano. Področje fermentirane hrane je začela raziskovati zaradi njenega pozitivnega vpliva probiotičnih živil s prebiotikom na stabilnost človeškega mikrobioma. Želja po razvoju hrane, ki nahrani naše telo in ga neguje od znotraj, jo je popeljala do podajanja znanja priprave fermentiranih živil v obliki delavnic. Vegeteriancem in veganom ter laktozno občutljivim je želela ponudbi bolj zdrave rastlinske nadomestke, zato jo je pot vodila do razvoja rastlinskih fermentiranih nadomestkov mleka in mlečnih izdelkov ter nastanka te knjige.