Ko sadni jogurt vsebuje več sladkorja kot sladoled in je žitna ploščica slajša od čokolade, veste, da je nekaj hudo narobe z našo prehrano.
Če boste na hitro preleteli seznam sestavin živil, ki jih kupujete, boste ugotovili, da je sladkor povsod.
Skriva se v vsakodnevnih živilih, kot so kruh, juhe, omake in solatni prelivi – in se uporablja v osupljivih količinah. Analiza 100 vrst kosmičev časopisa Which?, ki se lahko kupijo v super-marketih, je pokazala, da jih skoraj dve tretjini vsebuje več sladkorja na priporočeno porcijo kot krof z marmelado.
(In, bodimo iskreni, kdo dejansko upošteva priporočeno velikost porcije? Raziskave kažejo, da nas večina poje vsaj dvakrat toliko.)Ta knjiga vam želi pomagati spet prevzeti nadzor nad svojim vnosom sladkorja s kar najmanj stresa.
Namenoma se ne osredotoča na kemijo, temveč predvsem na to, kar nas dejansko zanima: kako prekiniti odvisnost od sladkorja. »Odvisnost« se morda sliši malce dramatično, vendar so mnogi med nami odvisni od sladkorja bolj ali manj, le da tega ne vedo.