Beremo

Sedem žlez – energijska središča

Sedem žlez – energijska središča 1

Starodavni daoisti so razumeli, da človeško telo ne more obstajati brez nenehne oskrbe z energijo, ki pronica v tkiva in organe. Zavedali so se, da se zdravje ohranja tedaj, ko je energija znotraj telesa uravnovešena in, da se bolezni pojavijo tedaj, ko pride do izčrpanja energije ali slabotnosti.Skozi stoletja so ljudje sedem žlez znotraj telesa razumeli kot energijska središča, odgovorna za uravnavanje pretoka energije znotraj različnih sistemov telesa.

Sedem žlez od spodaj navzgor v telesu je naslednjih:

1. Spolne žleze

Prostata in testisi pri moškem ter jajčniki, maternica, vagina in prsi pri ženskah
Odgovorni so za izločanje hormonov, za spolno energijo in odzivanje ter razmnoževanje. Spolno žlezo imenujemo “peč”, ker za ostalih šest žlez pomeni “ogenj” ali proizvajalko energije. Imenujemo jo Dom biti.

2. Nadledvični žlezi

Se nahajata ob ledvicah. Podpirata delovanje ledvic, kosti, kostnega mozga in hrbtenice. Steroidni hormon, imenovan kortizol, uničuje nadledvični žlezi, povzroča slabokrvnost in oslabi kosti. Nadledvična žleza se imenuje Dom vode.

3. Žleza trebušna slinavka

Pomaga ohranjati nadzor nad celotnim prebavnim sistemom, vključno z ravnmi krvnega sladkorja in telesno temperaturo. Če je trebušna slinavka oslabljena ter začne puščati in njeni izločki (inzulin) pronicajo v krvni obtok, bodo ti nevtralizirali krvni sladkor in povzročili hipoglikemijo ali nizek krvni sladkor. Oseba bo tedaj koprnela po po hrani in sladkarijah, ki pridejo v krvni obtok, stimulirajo trebušno slinavko in povzročajo še hujši padec ravni krvnega sladkorja. Po tej prvi fazi lahko sledi sladkorna bolezen. Nepravilno delujoča trebušna slinavka zaradi medsebojne povezanosti vseh sedmih žlez povzroči nastanek neravnovesja nadledvičnih žlez. To neravnovesje pa zatem vpliva na spolne žleze in na ledvice.

4. Žleza timus ali priželjc

Obvladuje srce in sistem krvnega obtoka. V kakšnem stanju je, lahko ugotovimo, če pritisnemo na točko sredi obeh prsnih bradavic. Če je točka občutljiva, žleza priželjc ne deluje normalno in tedaj bo krvni obtok nenormalen. To žlezo imenujemo tudi Dom srca.

5. Žleza ščitnica

Vzdržuje presnovo celic v telesu, vlada rasti. Povezana je tudi z dihalnim sistemom. To žlezo imenujemo Dom rasti.

6. Žleza hipofiza ali možganski privesek

Je Dom inteligence. vlada spominu, modrosti, inteligenci in mišljenju. Nahaja se na dnu lobanje.

7. Žleza epifiza ali češarika

Imenovana Dom duha. Preko svojih izločkov neposredno vpliva na druge žleze. Nahaja se na višini tretjega očesa, v središču glave, hkrati pa zastopa psihično in duhovno središče našega telesa. S to žlezo sta povezani intuicija in zavest. Teh sedem žlez so lahko predstavljamo kot posode, ki so medsebojno povezane z vrsto arterij ali cevi. Vsaka posoda (žleza) je odvisna od vseh drugih, ko gre za zalogo tekočine (energije).

Stanje oslabelosti ali dovzetnosti za bolezni se pojavi tedaj, ko enemu od sistemov ali v tem primeru žlezi iz kakršnegakoli razloga primanjkuje energije. Naša naloga tedaj postane stimuliranje pretoka energije, da s tem raven energije v telesu kar najbolj povzdignemo.

Uravnovešanje in dviganje energije na ustrezno raven z notranjimi vajami sistema sedmih žlez je daoistični način krepitve imunskega sistema. S pomočjo omenjene metode lahko obstoječo šibkost obrnemo v lasten pride in ozdravimo, hkrati pa uporabimo višjo raven energije za odpiranje svojih duhovnih središč in preprečevanje staranja.

Vse vaje so opisane v knjigi Popolni sistem samozdravljenja

Daoistične notranje vaje sestavljajo čudovit sistem samozdravljenja, ki je prilagojen zdravstvenim potrebam vsakega posameznika. Temeljijo na preventivi, so enostavne in izjemno prilagodljive. Izvaja jih lahko vsak, ne glede na starost, zdravje ali fizično stanje.

Povzeto iz knjige Popolni sistem samozdravljenja >>