Zelo preprosto je biti ustvarjalen “slaščičar” brez sestavin živalskega izvora in umetnih sestavin. V knjigi ‘Sladko je Raj’ boste našli 53 preprostih receptov za presne in pečene slaščice na rastlinski osnovi iz vsem dostopnih sestavin, ki vas bodo popeljale v raj. Avtorica Natalija Jeraj je recepte pospremila z resnično vrhunskimi fotografijami, ob katerih se vam bodo zagotovo predramile vaše okušalne brbončice. Knjiga je lahko zelo lepo praznično darilo.
“Pred 130 leti je Albert Einstein povedal, da človeškemu zdravju in njegovemu preživetju na Zemlji nič ne bo bolj koristilo, kot nagib k hrani, ki nam jo daje narava sama. Prehrani, ki jo jaz vidim v sožitju z vrednotami spoštovanja in svobode. Hrana, ki zaradi tega ni več samo nekaj, kar absorbira naše telo, temveč postane družbena kultura. Takšna je moja simpl predstava sveta. In ker to neizmerno bogato hrano vidim kot element, ki gradi odnose med ljudmi, sem se odločila, da jo malo raziščem. No pa se je pojavil »cukr«, tisto kar imamo vsi radi, kar ljudi združuje tako doma kot širše. Imela sem torej vse; željo po učenju in razvijanju netradicionalnih sladic, željo po estetiki in privlačnih fotografijah, imela sem dostop do vseh sestavin, domačih in kupljenih, prav tako pa sem imela tudi srečo s svojim lastnim priimkom, da sem se z njim besedno malce poigrala in prišla do naslova knjige. Sladko je resnično en velik raj.”
IDEJE ZA RECEPTE SO SE PORODILE MED JUTRANJIM TEKOM
Natalija Jeraj: »Nekaj se je enostavno moralo zgoditi z mojo vsakdanjo rano uro vstajanja: 5:45. Ura, ko je v hiši in na vasi običajno še vse tiho in takrat je čas za skrivnosti. Tako sem začela s svojim jutranjim tekom, ki je v meni zbudil vse motorične in miselne procese. Porodile so se mi ideje o tem in onem, včasih preveč, drugič ničesar. Po teku je sledil še tek po vrtu in shrambi, kot lov za sestavinami. In spet, včasih vsega dovolj, drugič vsega premalo, a ravno situacija pomanjkanja mi je vzbudila zanimanje, kako nekaj napraviti na še preprostejši način. Pa sem združila prijetno s koristnim; tek za zdravje telesa in duha, iskanje inspiracije za razvijanje kreativnosti in končna realizacija ideje za srečno srce.«
PONESITE S TEMI RECEPTI SVOJE BRBONČICE V RAJ!
»Če pod svojimi sladicami potegnem črto, lahko rečem da je skupna značilnost vsem pozitiven odziv tistih, ki so vse to lahko poizkusili. Kaj pa je lepšega, kot videti iskreno zadovoljstvo na obrazu družine in prijateljev. Mogoče le občutek, ko si vsak najde svojo najslajšo slaščico in potem veš, da jih bo ta redno razveseljevala. Vsaj tako je bilo pri nas doma, ko se je vsem »zmešalo« ob mojem prvem poizkusu recepta Arašidovih tablic s karamelo. Od takrat naprej je to slaščica, ki je vedno nekje na zalogi.«
»S svojo kuharico torej želim, da spoznate, kako preprosto je biti ustvarjalen »slaščičar« brez sestavin živalskega izvora ali umetnih sestavin. In da uvidite koliko in resnično veliko ponuja, z rastlinskim svetom, naša Zemlja v vseh letnih časih. Presenetila vas bosta skromen nabor in prilagodljivost sestavin. Recepti ne vsebujejo veliko alergenov, a fleksibilnost omogoča, da katerokoli sestavino zamenjate z nečim podobnim, pa bo sladica še vedno popolna. To je element, ki je skupen vsem receptom in ga omenjam predvsem zato, da ste, ne glede na zapisane sestavine in postopke, pozorni tudi na svoje okuse in izvirnost.«
O AVTORICI:
Natalija Jeraj prihaja iz manjšega kraja prelepe Savinjske doline. Stara je 22 let in obiskuje ljubljansko Pedagoško fakulteto, oddelek likovne pedagogike. Od nekdaj je njena strast področje umetnosti in ustvarjanja. Kot majhna deklica je veliko risala, to naprej razvijala v osnovni šoli in se o tem še več naučila v srednji šoli, na likovni gimnaziji v Velenju. Svoj pravi slog je spoznala v času študija, ko se je vse začelo povezovati z njenim načinom prehranjevanja in pogledom na svet. Veliko je ustvarjala na temo varovanja okolja in vseh živih bitij, ter tematiko ljudem predstavila leta 2017 s svojo prvo samostojno razstavo. Njene ambicije temeljijo na vseživljenjskem raziskovanju novih stvari, le te približati tistim, ki si tega želijo, in skozi širjenje svojega obzorja širiti obzorje tudi vsem ostalim.
KAZALO:
3 OSNOVNI RECEPTI
Arašidovo maslo
100% kokosova krema
Rastlinski med
50 GLAVNIH RECEPTOV
ZAJTRK
Slovenski zajtrk
Naravni lešnikov energijski napitek
Presni avokadov puding za zajtrk
Enostaven in hiter zajtrk
OREŠČKI
Miks oreščkov
Lešnikov namaz
Maslo iz indijskih oreščkov
KEKSI
Čičerikini keksi z mandljevim maslom
Mandljevi keksi z borovničevo filo
PALAČINKE
Palačinke s presnim nadevom
Kakavove palačinke z datljevo kremo
MAFINI
Mafini iz indijskih oreščkov z brusnično kremo
Kakavovi mafini iz ajde
KROFKI , BUHTLJI IN POTICA
Pirini pustni krofi s kurkumo
Mini bananini krofki z arašidi
Buhtlji s figovo filo
Kakavova potica z datlji in figami
KREME
Čokoladna krema
Sladko kisli muss
Kokosov puding s slivovim prelivom in kokosovo smetano
Energijska tofujeva krema s figami in avokadom
Trio presni puding
Zimska sladica iz treh krem in vročega sadja
KOKOS, ARAŠIDI IN ČOKOLADA
Presne bele kučme
Presna kakavova rolada s kokosovo kremo
Kokosove sanje
Arašidove tablice s karamelo
Arašidov fondi
Simpl kokosovo čokoladne tablice
MINI SLAŠČICE
Mini bananine tortice z mangom
Kakavove šalčke z avokadovo kremo
Čokoladni souffle na 1 2 3
Mini tortica z metino kremo in borovnicami
PITE
Čokoladna pita iz avokada z lešniki
Pita z rahlo špinačno metino kremo in kokosovo smetano
Borovničeva pita
Spomladanska pita s češnjami
PECIVO
Pecivo z robidami in kivijem
Presno pecivo s chia semeni in sezamom
Čokoladno vanilijeve kocke z borovničevo kremo
Kremno limonino pecivo s pistacijo
Presnice za čokoholike
Trislojna sadno zelenjavna osvežitev
TORTICE
Tortica iz kvinoje, mladega kokosa in gozdnih sadežev
Tofujeva tortica s kremo iz indijskih oreščkov in sadja
Osvežilna presna tortica s pistacijo
Oreo tortica
Spomladanska presna tortica
SLADOLED
Čokoladni avokadov sladoled
Poletje v kozarčku