Duhovnost

Tarot kot knjiga modrosti

arkane tarot

Tarot deluje skozi simbolične, nerazumske vidike zavesti, tiste, katere uporabljajo tudi sanje. Kakovost in točnost je odvisna od uporabnikovih sposobnosti, saj je rezultat le odsev strnjenosti uporabnikovih misli ali ravni njegove zavesti.

Tarot je odličen učitelj, saj se širi z uporabnikovim  razvojem v izkušnjah razširjene zavesti in edinstveno odgovarja vsakomur posebej.

Izvor kart za tarot je neznan. Učitelji metafizike se pogosto sklicujejo na starodavne egiptovske in hermetične magijske šole, a prvi doslej odkriti kompleti kart so bodisi egiptovski bodisi evropski.

Komplet kart za tarot vsebuje malo arkano, ki se deli na štiri barve. V vsaki je štirinajst kart: karte od asa do desetice, kralj, kraljica, princ in princesa, in na veliko arkano, ki vsebuje ničlo in rimske številke od I do XXI.

Velika arkana razkriva principe življenja, splošne zakone in izkušnje, ki jih doživijo vsi pripadniki človeške vrste.

Polaganje tarota je simbolično vedenje ali zavestno izzvana vizija. Sodelujoči čutijo, da izvajajo dejanje s simboličnim pomenom, zato se ga zavestno trudijo preoblikovati v dejaven, gibljiv simbol, ki se kasneje vrne v ogledalu tarota.

Komplet kart za tarot na psihološki način razkriva različne vizualne slike psihičnih stanj. Barve so, na primer, ogledalo dogodkov, mentalnih prepričanj, zamisli in kakovosti mišljenja, kar kažejo meči.

Meči so slike naših misli.
Čaše predstavljajo čustveno psihološke dejavnike, ki vsebujejo naše odzive in občutke.

Vse karte čaš kažejo na različne odtenke ljubezni in čustvenih stanj, od sreče in zadovoljstva, do razočaranja, jeze, strahu in vztrajnosti.

Palice predstavljajo:

  • kakovost vizije,
  • vpogleda,
  • zaznavanja,
  • energije,
  • življenjskosti in
  • spontanosti.

Diski predstavljajo zunanjo resničnost ali sposobnost izražanja namenov v zunanjem svetu, pa naj gre za zdravje, denar, delo, ustvarjalnost ali medsebojne odnose.

Simboli narisani na kartah tarota, torej predstavljajo način, na katerega se človekovo srce in duh odpirata popolnemu čudežu notranjih in zunanjih dogodkov.

Mitološke podobe tarota odsevajo splošna načela in procese, ki jih vsakdo doživlja v nekem obdobju ali življenjskem položaju, ne glede na kulturno in družinsko pogojenost.

Povzeto iz knjige Priročnik za tarot

Related Posts