Telo si vse zapomni

Možgani, um in telo pri zdravljenju travme – Bessel A. van der Kolk v knjigi Telo vedno vse pomni ponuja povsem novo paradigmo za učinkovito zdravljenje travmatskega stresa, pri tem pa uporablja znanstvene in filozofske metode ter svoje 40-letne izkušnje iz klinične prakse, da bi razložil kompleksno nevrobiologijo in povezavo med človeškimi možgani, umom in telesom ob nastanku posttravmatske stresne motnje (PTSM).

Telo si vse zapomni 4

Darilo ob nakupu nad 75 €

Za vse nakupe nad zgoraj navedenim zneskom podarimo žepni kristal po naši izbiri.

Darilo bo samodejno dodano

44.90

6 Uporabnikov si trenutno ogleduje ta izdelek!
  • Telo si vse zapomni 5 Brezplačna poštnina za vsa naročila nad 65€

Možnosti plačila:

Telo si vse zapomni 6

Opis

Možgani, um in telo pri zdravljenju travme

Bessel A. van der Kolk v knjigi Telo vedno vse pomni ponuja povsem novo paradigmo za učinkovito zdravljenje travmatskega stresa, pri tem pa uporablja znanstvene in filozofske metode ter svoje 40-letne izkušnje iz klinične prakse, da bi razložil kompleksno nevrobiologijo in povezavo med človeškimi možgani, umom in telesom ob nastanku posttravmatske stresne motnje (PTSM).

Psihična travma razdrobi um, moti možganska vezja, ki vključujejo osredotočanje, prožnost in zmožnost ohranjanja čustvenega nadzora. Nenehen občutek nevarnosti in nemoči spodbuja stalno izločanje stresnih hormonov, ki krnijo imunski sistem in delovanje telesnih organov.

PRELISTAJ KNJIGO >>

Van der Kolk predlaga različne načine pomoči ljudem s PTSM, saj za zdravljenje ne obstaja en sam najboljši. Predstavlja vrsto terapevtskih načinov za predelavo travme, kot so nevrološka povratna zanka (neurofeedback), EMDR (desenzitizacija (desenzibilizacija) in ponovna predelava z očesnim gibanjem), model notranjih družinskih sistemov, gledališčna dejavnost, ritmično gibanje in ples, meditacija, joga …

Pri tem se ne osredotoča le na obvladovanje silovitih spominov na travmo, ampak tudi na ponovno vzpostavitev občutka samostojnosti, neodvisnosti in sposobnosti delovanja z nadzorom nad telesom in umom.

“To knjigo sem napisal kot vodič in hkrati povabilo – povabilo, da se resno zavemo posledic travm, da ugotovimo najboljši način za njihovo obravnavo in ozdravitev ter da se kot družba zavežemo, da bomo storili vse za njihovo preprečitev ali odvrnitev.”

Knjiga je avtorjevo življenjsko delo in velike uspešnica The New York Timesa, prevedena je že v 39 jezikov.

“Ta izjemna knjiga bo postala klasika sodobne psihiatrične misli. /…/ Na področju travmatskega stresa namreč ni nobenega dela, ki bi tako bogato povzelo doslejšnje zgodovinske in klinične perspektive, hkrati pa ponudilo nove načine zdravljenja. Njegova jasnost vizije in širina modrosti sta izvirni, hkrati pa zelo dostopni. Ta knjiga je nujno branje za vse, ki jih zanimajo razumevanje in zdravljenje travmatskega stresa ter njegove posledice za družbo.”

– Dr. Alexander McFarlane, dr. med.

O avtorju
Bessel A. van der Kolk (roj. 1943, Haag, Nizozemska) je v Bostonu (ZDA) živeči in delujoči psihiater, raziskovalec in pedagog.

Od sedemdesetih let 20. stoletja raziskuje učinke travmatskega stresa in s tem povezano posttravmatsko stresno motnjo (PTSM) pri otrocih in odraslih in je eden najpomembnejših svetovnih strokovnjakov na področju raziskovanja in zdravljenja psiholoških travm.

Ustanovil je neprofitno organizacijo Trauma Research Foundation , ta pa povezuje strokovnjake z različnih področij, specializirane za zdravljenje otrok in odraslih s PTSM.

Je profesor psihiatrije na Medicinski fakulteti Univerze v Bostonu (Boston University School of Medicine) in gostujoči profesor in predavatelj na več univerzah po svetu.

Bessel A. van der Kolk je objavil več kot 150 znanstvenih člankov in je avtor več knjig.

Za svoje raziskovalno delo je bil večkrat nagrajen.

Dodatno

Telo si vse zapomni 7Lastnosti

avtor
format 15,5 x 23,5 cm
leto-izida 2023
isbn 978-961-7083-13-2
proizvajalec
st-strani 512 strani
vezava Mehka vezava