Beremo

Travma, stres in bolezen

Travma, stres in bolezen 1
Stres že nekaj desetletij prepoznavamo kot enega od največjih ubijalcev našega časa.Eno od znanstvenih področij, ki povezujejo stres in bolezen, je psihonevroimunologija (PNI). PNI je pokazala, da stres in tesnoba lahko vplivata na delovanje imunskega sistema in tako povzročata zdravstvene težave in obolenja.Ko celice zaznajo stres, ustavijo notranje procese in prenehajo izločati strupe. To pomeni, da ne morejo pravilno sprejemati beljakovin. Zato dolgotrajno stanje boj ali beg škoduje zdravju na celični ravni.

Kortizol

Poleg adrenalina ima telo na voljo še en stresni hormon – kortizol. Ko raven adrenalina v telesu začne upadati, raven kortizola narašča. Kortizol je za telo tudi škodljiv: kadar ga proizvaja, ne proizvaja dehidroepiandrosterona (DHEA), ki je odgovoren za številne zdravilne in zaščitne funkcije v telesu.Nizka raven DHEA je povezana s številnimi boleznimi, visoka raven kortizola pa povečuje količino telesnega maščevja, slabi zmožnost pomnenja in učenja, povezana pa je tudi z izgubo kostne mase in zmanjševanjem mišične mase.Več v knjigi Tapkaj in spremeni matrico

Jeza in imunski sistem

Izjemno stresna čustva, kot je jeza, slabo vplivajo na imunski sistem. Raziskava je razkrila, da je zgolj spomin na dogodek, ki je povzročil jezo, za šest ur zavrl delovanje imunskega sistema.

Travma in bolezen

Travma lahko pogubno učinkuje na čustva. Ljudje pogosto doživljajo različne stopnje šoka, zanikanja ali nejevere. Velikokrat jih spremljata občutek sramu ali krivde. Zbranost utegne popuščati, niso redki niti simptomi tesnobe in strahu. Nekateri se celo odcepijo in čutijo, da so dejansko zapustili fizično telo.Žrtve nerazčiščene travme so pogosto redni obiskovalci zdravniških ordinacij in kažejo simptome, ki dramatično izbruhnejo in se enako hitro umirijo.Nespečnost ali mora zelo pogosto spremljata travmo in prav tako utrujenost.

Kaj lahko spremenite z EFT?

S tehniko EFT lahko prikličete v misli negativna čustva, telesne težave, miselne vzorce in/ali vedenje ter ji razrešite. Ne bo vas oropala naravnih odzivov na življenjske izzive, bo pa odpravila nezdrave odzive. Če je umrl nekdo bližnji, vam denimo ne bo odvzela naravnega žalovanja, odstranila pa bo nezdravo odzivanje, kot je oklepanje bolečine, ker se nočete posloviti od tega človeka.

Povzeto iz knjige Tapkaj in spremeni matrico