Beremo

Vaše pritoževanje ustvarja vašo lastno katastrofo

Vaše pritoževanje ustvarja vašo lastno katastrofo 1
Kaj pa opravljanje domačih opravil po hiši? Pomivanje posode ali brisanje tal je nekaj, za kar ljudje mislijo, da morajo početi ali da je treba. Odgovor je spet: “Ne, ni res.” Z lahkoto lahko hodite naokrog po umazaniji, ki prodira po tleh, ali jeste s krožnika, na katerem so ostanki drobtin prejšnjega tedna. Če me razumete, vse te stvari so želje. Avtomobil želite obdržati, ker ne želite povsod hoditi peš. Razlog, da tega ne boste rekli svojemu šefu, je, ker potrebujete denar. Posodo želite pomiti, ker se ne želite okužiti z bakterijami. Tudi če bi vam nekdo prislonil pištolo ob glavo in vas prosil, da nekaj storite, je še vedno vaša odločitev, ali boste ubogali ali ne, kajne?Rešitev za vaše pritožbe: nehajte si želeti in močno ukrepajte.Pred  nekaj časa me je poklicala prijateljica, da bi se pritožila nad tem, kako mora svoji sestri in nečaku pomagati preseliti se v nov kraj. Bila je neprespana, izmozgana in se obnašala, kot bi se s pomočjo nečemu odpovedala. Vprašal sem jo: “Ali to moraš narediti?” Odvrnila je: “Ja, kdo drug bo sicer to storil?” Hitro sem jo opomnil, da ji ni treba storiti ničesar in bi lahko ves dan spala, vedoč, da bo njena sestra to storila sama. Nato je odgovorila: “Ne, ne bi ji pustila, da to stori sama.” Sam pri sebi sem se zasmejal in dejal: ” No, to pomeni, da to pravzaprav želiš storiti, saj si priznala, da je to nekaj čudovitega. Dejstvo, da to počneš, pomeni, da si tega želiš bolj, kot si ne želiš. Nehaj se pritoževati in bodi ponosna nase.” Čez eno uro me je poklicala nazaj in mi rekla: “Veš kaj? Počutim se zares dobro zaradi tega, kar sem pravkar naredila za svojo sestro.”Več v knjigi Kdo pravi, da ne zmoreš >>Ko osmislite vse, kar počnete, dobite zagon, da naredite korak dlje, kot bi ga naredil kdorkoli drug. Uspešni ljudje ne naredijo nečesa kar na slepo, temveč se zavedajo, zakaj to počnejo.

Ljudje me sprašujejo: “Kaj je smisel življenja?” Toda jaz mislim, da bi se moralo vprašanje glasiti: “Kaj ni smisel življenja?”
Vse v življenju ima svoj smisel.

Ko si priznate, da si želite početi stvari, to spodbudi namen.Ustvarjanje namena v vašem življenju je zdaleč najpomembnejša stvar za ustvarjanje samomotivacije. Veliko voljnejši ste početi stvari, ki si jih želite početi, kot stvari, ki si jih ne želite početi.Spremenite svoje “MORAM” v “ŽELIM” z navajanjem dovolj odličnih razlogov, zakaj sploh nekaj počnete. To bo prav tako okrepilo vašo hvaležnost. Če ugotovite, da to pravzaprav ni nekaj, kar si želite početi, potem tudi priznajte, da vam tega nikoli ni treba. Ko dojamete, da je vse, kar počnete v življenju, odločitev, ni več prostora za igranje žrtve.Če se odločite, da to storite, si naredite uslugo in nehajte premlevati, kaj je narobe glede doživetja. Preusmerite svojo osredotočenost na to, zakaj si to želite, ali na prepričljive predstave…

Kar misliš, to verjameš. Kar verjameš, to ustvarjaš.

Daniel Chidiac, povzeto iz knjige Kdo pravi, da ne zmoreš >>