Beremo

Vsak človek je sposoben razumevanja in ljubezni

Vsak človek je sposoben razumevanja in ljubezni 1

“Vsak človek je sposoben razumevanja in ljubezni.
Vsak ima v sebi seme velike ljubezni.”
Thich Nhat Hanh

Del vsakega poklica je, da pripomoremo h kolektivnemu zdravljenju, preobrazbi in prebujenju zavoljo naše blaginje in zavoljo planeta.Vpogled v sobivanje nam lahko pomaga pri tem, toda potrebujemo kolektivno prebujenje. Vsi si moramo prizadevati, da ga dosežemo. Če ste novinar, lahko to počnete kot novinar. Če ste učitelj, lahko to delate kot učitelj.Brez tega prebujenja se ne bo nič spremenilo. Prebujenje in zavedanje sta temelja vsake spremembe. Vsak od nas se mora zazreti globoko vase, da uvidi, kaj smo lahko, kaj lahko naredimo danes, da bi pomagali olajšati trpljenje okoli nas, zmanjšali stres ter vnesli več veselja in sreče.To lahko storimo sami ali s skupino, s sodelavci ali družino. Na svetu je veliko trpljenja, a hkrati tudi možnosti za neverjetno veselje.Če boste živeli z zavedanjem in ustvarjali svojo umetnino, lahko pripomorete k kolektivnemu prebujenju. Vsak človek je sposoben razumevanja in ljubezni. Vsak ima v sebi seme velike ljubezni.

Obstaja budistična zgodba o bodisatvi z imenom Nikoli omalovažujoč. Njegova edina naloga je bila ljudem govoriti: »Ne drznem si podcenjevati te. Sposoben si postati buda, oseba z velikim zavedanjem in sočutjem.«

To je bilo njegovo edino sporočilo. Prisegel je, da bo pristopil k vsakomur – bogatemu, revnemu, izobraženemu ali manj izobraženemu.Vedno je povedal isto. Včasih so ljudje mislili, da se norčuje iz njih. Včasih so ga pretepli. A vztrajal je: »Resnično verjamem v to. Želim vam predati sporočilo, da ste zmožni postati buda. Vsak je zmožen razumevanja in ljubezni.«A en buda ni dovolj, potrebujemo jih več, tudi če le za polovičen čas.Če živimo z zavedanjem, samodejno in brez truda preobražamo življenje ljudi okoli sebe. Začnemo lahko z vzpostavljanjem skupnosti praktikov, ki nas lahko podpirajo v težkem obdobju.Kolektivna energija pozornosti je izjemno močna. Ko se obdamo z ljudmi, ki prav tako prakticirajo pozornost, nam njihova energija pomaga, podobno kot bi vodo v reki objelo morje.

Povzeto iz knjige Delo – Kako najti veselje in pomen v vsakem trenutku, Thich Nhat Hanh