Beremo

Vse, kar imamo in smo, je ljubezen

Vse, kar imamo in smo, je ljubezen 1

5 stopenj navezanosti – Tolteška modrost za sodobni svet

Navezanost na vrednote, pričakovanja in predstave pogojuje naše zaznavanje sebe in sveta. Ujetost v preteklost in obremenjevanje s prihodnostjo nam preprečujeta živeti v sedanjosti, ki je čista popolnost. Kako globoka so naša prepričanja in v kolikšni meri nas vodijo pri našem delovanju? Z opustitvijo navezanosti nanje osvobodimo um in začnemo zaznavati le še resnico. Znanje se spremeni v modrost in obkroženi smo z ljubeznijo.

Razumevanje petih stopenj navezanosti je začetek ponovnega oblikovanja brezpogojnega odnosa s samim seboj. Začne se s priznanjem, da je moje življenje nekaj vredno in da sta moje telo in um orodji, s katerima se lahko izražam – s pomočjo ljubezni, razuma in zavedanja. Ko so informacije, ki opisujejo svet, jasen odsev resnice, ki me spremlja in se razvija skupaj z mano na moji življenjski poti, se znanje spremeni v modrost. Ljubezen se začne pri meni.

Pet stopenj navezanosti so:

  • Prva stopnja: Pravi jaz
  • Druga stopnja: Zaznavanje
  • Tretja stopnja: Identiteta
  • Četrta stopnja: Ponotranjenje
  • Peta stopnja: Fanatizem

V skladu s tolteško tradicijo je vsak človek umetnik. Njegovo življenje je kot platno, na katerega nanaša svoje odločitve. Vsaka njegova izbira predstavlja potezo, ki oblikuje vrhunsko mojstrovino. Tudi vi imate svoj čopič in dleto in samo od vas je odvisno, ali v sliki svojega življenja prepoznate raj na zemlji ali pa nočno moro. Uživajmo ta trenutek življenja. Preteklost je že mimo, prihodnost pa prihaja, in najlažje sprejmemo nekaj tako, da se naučimo posloviti  se od nečesa drugega. Sem ljubezen in mir se začne pri meni. Rase, prepričanja, veroizpovedi, spola ali česarkoli drugega ne dojemam kot nečesa, kar razdeljuje človeško vrsto. Svoje energije ne namenjam prepričanju, ki me ločuje od svojih bratov in sester. Svoje energije ne namenjam egu oz. lastni pomembnosti, ki bi mi onemogočala, da bi se povezal z vsem obstoječim.

Bistvo življenja je ljubiti, in to je moja izbira. S to izbiro ukrepam in v tem ukrepanju sem ljubezen. Imam svoj glas. Lahko ga uporabim za zatiranje, lahko pa za osvobajanje. Lahko ustvarjam, lahko vodim in lahko ljubim. Enako velja za vas. V en glas lahko rečemo: “Ljubim.” Vse, kar imamo in smo, je ljubezen.

Don Miguel Ruiz ml., več v knjigi Pet stopenj navezanosti >>