Beremo

Zakaj je dobro držati jezik za zobmi?

Zakaj je dobro držati jezik za zobmi? 1
Držati jezik za zobmi je dandanes fraza, ki označuje takšnega, ki preudarno molči, če je to potrebno. Prvotni smisel te fraze je bil dobeseden – držati jezik za zobmi, to pa je, prvo, kar človek stori pri negovanju diha in meditacije. Naši daljni predniki so seveda velik pomen dihanja poznali in dih znali tudi negovati. A vse to daljne znanje se je izgubilo po pokristjanjenju, čeprav so tudi mistični krščanski redovi in sekte vsaj pri nekaterih vrstah meditacije negovali dih, obenem pa je prepevanje psalmov podobno kot indijsko prepevanje Ved neposredno vplivalo tudi na dihanje njihovih pevcev in torej oblikovalo njihovo zavest.

Jezik za zobmi – dober tudi za hujšanje

Če držite jezik za zobmi, se vam bo zmanjšal občutek lakote in s časom boste zlahka izgubili odvečno težo. Negovanje popolnega dihanja je namreč lahko tudi shujševalna kura.Jezik držite za zobmi, da se mehko stika z nebom na točki, kamor sicer položite jezik takrat, ko izgovorite soglasnik L. Tak položaj jezika je na splošno zelo koristen za človeka, zato vam priporočam, da se navadite vselej držati jezik za zobmi, razen seveda, ko pijete, govorite ali jeste. Veliki večini bi sicer nasploh koristilo, če bi v življenju več držali jezik za zobmi.

Tesna povezanost dihanja in razpoloženja

Kadar nas kaj skrbi, je naše dihanje plitko. Ko se jezimo, postane grobo. Ko smo presenečeni, gre moč v vdih, ko pa smo sproščeni, se naš izdih podaljša. Kadar se prepiramo, vdihujemo na kratko, kadar pa se s sogovornikom razumemo, je dihanje urejeno in dolgo.Dihalna terapija pomaga telesu, da se odpre in se nezavednemu krču napetosti upre s sproščanjem in sproščenostjo.

Od vseh oblik samopomoči je pravilno dihanje zagotovo eden od najboljših načinov samozdravljenja, zmanjšanje stresa in izničevanje uničujočih učinkov staranja.

Kadar se spomnite, se najmanj 20 minut na dan oziroma 6x po 4 minute urite v dolgem in umirjenem dihanju, pa bo izginila velika večina vaših zdravstvenih tegob, vaša polt bo lepša, kot če bi uporabili najdražjo kozmetiko, sijala bo z naravnim leskom. In ne pozabite držati jezik za zobmi!Povzeto iz knjige Negovanje diha, Peter Amalietti