Beremo

Zakaj spolnost predstavlja tako veliko težavo za nezadovoljne partnerje?

Zakaj spolnost predstavlja tako veliko težavo za nezadovoljne partnerje? 1

Poveživa se z dotiki in spolnostjo

Zapravljamo čas z iskanjem popolnega partnerja, namesto da bi ustvarili popolno ljubezen.” Tom RobbinsVarno povezovanje med partnerjema in polno zadovoljujoča spolnost gresta z roko v roki. Drugo spodbudi drugo in medsebojno se povečujeta. Čustvena povezanost je temelj za odlično spolnost in odlična spolnost ustvarja globljo čustveno povezanost.Ko sta partnerja čustveno dostopna, odzivna in dejavna, spolnost postane intimna igra, varna pustolovščina. Partnerji, ki so varno povezani, se v odnosu počutijo svobodne in gotove – kar jim omogoči, da se lažje predajo uživanju v dotikih drug drugega, medsebojnemu deljenju največjih radosti in najglobljih hrepenenj in ranljivosti. V takem primeru je ljubljenje dejansko izmenjava ljubezni med partnerjema.

Kako pomembna je zadovoljujoča spolnost za vzdrževanje ljubezenskega odnosa?

Znano je, da je dobra spolnost sestavni, ne pa najpomembnejši del srečnega partnerstva. Srečnim parom spolnost pomeni le enega od različnih virov zadovoljstva in intimnosti, obupani partnerji pa se pritožujejo nad spolnostjo in jo dojemajo kot poglavitni vir težav.

Zakaj spolnost predstavlja tako veliko težavo za nezadovoljne partnerje?

Običajno je spolnost prva stvar, ki jo prizadene poslabšanje odnosa. Toda to v resnici ni prava težava. Upad zanimanja za spolnost in želje po njej je prvi znak, da partnerja že dlje časa izgubljata svojo čustveno povezanost. Zaradi tega pride do manjšega poželenja in manj zadovoljujoče spolnosti. Vse skupaj je kot začaran krog. Upad želje po spolnosti namreč nato spet vodi k manjši čustveni povezanosti. In krog je sklenjen.Na kratko: brez varne povezave ni spolnosti; brez spolnosti ni povezave.Varnost naše čustvene povezave določa naš odnos tako v postelji kot zunaj nje. Kako varno in udobno se počutimo v spolnosti je odvisno od tega, kako dobro se znajdemo v čustveno intimni bližini s partnerjem in kako varno se počutimo v našem partnerskem odnosu glede tega, ali nas partner zmore zadovoljiti v naših najglobljih navezovalnih potrebah.

Povzeto iz knjige Močno me objemi– Sedem pogovorov za vseživljenjsko ljubezen. Sedaj akcija 20% popust. Več: TUKAJ