Beremo

Zaklad z otoka Sumsama – pustolovska zgodba

Zaklad z otoka Sumsama – pustolovska zgodba 1

 Priporočilo Mance Košir

Nara Petrovič je spisal knjigo, kakršno današnji otroci potrebujejo. In tudi njihovi starši jo potrebujemo, pa še kako! Zato berimo skupaj to lepo knjigico. Knjigo o težavah hrošča Gida in metulja Pipilona, ki ju zaradi preveč pogumne igre zanese čez morje, ah, strašno, na otok Sumsama, med grozne žuželke in v nevaren svet. Pipilona ujamejo in zaprejo, Gido pa stori vse, da bi rešil svojega prijatelja. Ker da vse od sebe in to dela s čistim srcem, se mu tudi posreči. Med tem pa se še marsičesa nauči in uči najpomembnejše tudi tiste grozne živali z otoka Sumsama. Živalce, ki so sprte in zato ne morejo najti skritega zaklada. Da bi prišle do njega, je predpogoj sodelovanje in ne tekmovanje, sočutje in ne zavist! In zavedanje, kaj je zares pomembno. Kot piše v skrivnostnem sporočilu: Ne iščite tistega/ kar že imate/. Ne iščite tistega,/ česar nimate./ Iščite tisto,/ kar je vredno iskati.

V napeti zgodbi o iskanju skritega zaklada bomo spoznali, kaj je vredno iskati. Pravo prijateljstvo, kakopak! A da bi ga prepoznali, potrebujemo težave, ker nam te širijo pogled in nas učijo gledati še z drugih smeri, sprejemati raznolikosti in se veseliti drugačnosti. Zaklad ni, kar iščeš,/ je, kar v dar dobiš, / do še večjega prideš,/ ko se v dar spremeniš. Tako piše na enem od lističev, ki vodijo v pravo smer: k preseganju lastnih interesov in ustvarjanju skupnosti, k virom notranje moči in radosti življenja. K lepoti in dobroti, ki je darilo milosti. Dobi ga, kdor odpre srce, kogar ne zaslepi zunanji blišč, kdor pomaga drugim v stiski in zaupa. Ni nam treba vedeti, le verjeti!, je eno izmed mnogih toplih, srčnih sporočil zgodbe za majhne in velike otroke, ki jo je iz čistega veselja do igranja in pripovedovanja prelil na papir Nara Petrovič.

Njegov ZAKLAD Z OTOKA SUMSAMA je zato dar, ki ga je vredno podariti. Samemu sebi in tistim, ki jih imamo radi. Da bomo spoznali, kakšno moč nosijo zrna, na pogled zanikrna, grda piškova zrna, a v bistvu čudovita, čarobna zrnca pristne sreče in prijateljstva. Vsi imamo v sebi ta zrna, samo prepoznati jih moramo. Tudi s pomočjo srčnih zgodb, kakršna je spisana v tej knjigi.

Toplo priporočam!
Manca Košir