Celostni vodnik po zdravem življenjskem slogu, ki se ciljno posveča bolnikom s celiakijo in alergikom na gluten, jajca in mleko. Ozavešča o pomenu brezglutenske diete, ne zaobide skrbi za črevesne bolnike in zdrave nagovarja k razmisleku. Knjiga je nastala na podlagi avtoričine lastne izkušnje bolezni in je obenem strokovno podprta.
Knjiga bo v pomoč in razmislek:
− bolnikom s celiakijo,
− alergikom na jajca in mleko,
− vrtcem, šolam in drugim ustanovam, vpletenim v procese priprave brezglutenske prehrane,
− pa tudi zdravim ljudem, ki želijo izboljšati svoje počutje, življenjski slog.
Ključni poudarki iz knjige:
− Poglavitni dejavniki za kakovostno življenje s postavljeno diagnozo celiakija:
ozaveščenost in samodisciplina bolnika ter pripravljenost sodelovanja vpletenih.
− Celiakija kot način življenja, neobremenjujoč za okolico.
− Odstiranje tančice na področjih psihosocialnega počutja kroničnih bolnikov in psihologije prehrane.
− Brezhibna čistoča v brezglutenski kuhinji – tolmačena docela drugače kot v običajni.
− Podrobna razlaga brezglutenskih deklaracij in predstavitev tovrstnih živil, nakup le-teh, uporaba posode in kuhinjskih pripomočkov.
− Pravilna priprava in organizacija brezglutenskih obrokov v domači in šolskih kuhinjah oz. obratih javne prehrane.
− Brezglutenski obrok naj nikakor ne bo skupek predelanih industrijsko pripravljenih živil brez glutena, ampak vselej živa hrana, ki telo oskrbuje z energijo.
− Pomen telesnih vaj; predstavitev či-gong vadbe in taoističnih vaj, namenjenih tudi krepitvi notranjih organov.
− Povzetki in preglednice: dovoljeno/prepovedano, priporočeno/odsvetovano
− 137 receptov v sliki in besedi.
− Preko 680 fotografij, ki čtivo naredijo nazorno in bralcu prijazno.
Še beseda o knjigi:
Knjiga Življenje BREZ GLUTENA avtorice Suzane Kranjec je zaradi specifične vsebine tako rekoč osebni vodnik za bolnika s celiakijo, ne glede na to, koliko časa je že na dieti. Knjiga je zaradi več kot 130 brezglutenskih receptov in koristnih nasvetov, kot so kako živeti brez glutena, katere so pasti v kuhinji pri pripravi brezglutenske prehrane, kako nakupovati brez glutena, kje in kako se prehranjevati brez glutena, primerna za vsakogar, ki mora ali zgolj želi iz prehrane izločiti gluten. Dodatno je avtorica v knjigi poudarila in predstavila tudi zdrav način življenja. V Slovenskem društvu za celiakijo zato delo naše članice Suzane Kranjec podpiramo in smo veseli doprinosa na področju ozaveščanja, informiranja in izobraževanja bolnikov s celiakijo.
Domen Fras, predsednik Slovenskega društva za celiakijo
Knjiga, ki je pred vami, je rezultat dela in življenja bolnice, ki se ni spopadla s svojo boleznijo, pač pa jo je vzela za svojo, se ji do neke mere prilagodila, po drugi strani pa ji ni dopustila, da bi jo prikrajšala za številne radosti življenja. Vse to nesebično deli z bralci v želji, da bi bila zanje ta pot lažja. Knjiga je poučna tudi za nas zdravnike, saj v naglici, v kateri vsakodnevno delujemo, pogosto, čeprav povsem nehote, pozabimo, kakšne bitke naši bolniki bijejo pri na videz povsem banalnih zadevah.
Tanja Jezerc Križanič, dr. med., spec. splošne medicine
Znanje postane resnično šele takrat, ko ga doživimo v praksi. Pričujoča knjiga je sad osebno doživete izkušnje in didaktičnega dojemanja vseh podrobnosti življenjskega sloga, ki utegnejo koristiti tudi najbolj zdravim zemljanom.
Avtorica nam s srčno iskrivostjo opisuje metodo pozitivnega mišljenja in zaupanja vase, ki jo je skozi spremembo življenjskega sloga postavila nazaj v zdravo in ustvarjalno življenje. Uglašenost misli in dejanj nas popelje v boljši, upanja vreden jutri. Zato bodimo veseli vsake nove misli in izkušnje, ki se bo porodila na dozorelih sadovih znanja gospe Suzane Kranjec.
mag. Petar Papuga, dr. med., specialist za akupunkturo