Uživaj pravo hrano

Se upate zbuditi? Postanite pravi #realfooder in stopite iz Matrice prehranjevanja! Glede prehrane večina prebivalstva živi v zmoti. Tako kot v filmu Matrica živimo v svetu, v katerem »ne jemo prave hrane, temveč izdelke, ki so nam jih postavili pred oči«. Okolje je zasnovano prav za uživanje nezdravih izdelkov: močno predelanih živil. Nad tem okoljem bdi temačna plat prehrambne industrije, ki prebivalstvo praktično sili k nakupu izdelkov, s katerimi škodijo svojemu zdravju.

Uživaj pravo hrano 4

Darilo ob nakupu nad 75 €

Za vse nakupe nad zgoraj navedenim zneskom podarimo žepni kristal po naši izbiri.

Darilo bo samodejno dodano

Original price was: 26.99€.Current price is: 25.60€.

6 Uporabnikov si trenutno ogleduje ta izdelek!
  • Uživaj pravo hrano 5 Brezplačna poštnina za vsa naročila nad 65€

Možnosti plačila:

Uživaj pravo hrano 6

Opis

Se upate zbuditi? Postanite pravi #realfooder in stopite iz Matrice prehranjevanja! Glede prehrane večina prebivalstva živi v zmoti. Tako kot v filmu Matrica živimo v svetu, v katerem »ne jemo prave hrane, temveč izdelke, ki so nam jih postavili pred oči«. Okolje je zasnovano prav za uživanje nezdravih izdelkov: močno predelanih živil. Nad tem okoljem bdi temačna plat prehrambne industrije, ki prebivalstvo praktično sili k nakupu izdelkov, s katerimi škodijo svojemu zdravju.

‘Uživaj pravo hrano’ nam ponuja strokovno utemeljeno znanje, potrebno za poizvedovanje, raziskovanje in poglabljanje v naše prehranjevanje in vse v zvezi z njim. Pojasni nam osnove Realfoodinga, življenjskega sloga, katerega namen je iz naše prehrane pregnati močno predelana živila, in ponuja praktične nasvete, trike in recepte za preprostejše, hitrejše in bolj zdravo prehranjevanje. Matrice se ne da razložiti, videti jo moramo na lastne oči. Knjiga je v Španiji postala prava senzacija in ustvarila gibanje realfooding.

Prelistajte prvih 20 strani knjige: UzivajPravoHrano.pdf

Mehka vezava, 14 x 21,5 cm, 359 strani.

ODLOMKI IZ KNJIGE:

“Ko govorimo o živilu, se ne smemo osredotočiti le na eno hranilno snov, temveč moramo govoriti o »vsem«, se pravi, o vseh njegovih komponentah, ki sestavljajo popolno kolesje, tako kot pri uri: temu rečemo prehranska matrica. Gre za strukturo, ki sestavlja živilo in lahko, če se preoblikuje, spremeni tudi pozitivne vplive, prisotne v naravni obliki. Če bi poskusili prehransko matrico nekega živila rekonstruirati iz nič, nam nikoli ne bi uspelo ustvariti takšne, kot jo ustvari narava, saj veliko sestavin ostaja neznanih in ne znamo natančno določiti njihove organiziranosti, njihove točne količine in interakcij, ki jih povzroči njihova prisotnost.”

“Minimalno predelana živila so tista, ki doživijo najmanj sprememb in zato ohranijo svojo naravnost, na katero smo dobro prilagojeni. Za boljše razumevanje pojma »adaptacije« na živila si poglejmo naslednji primer: ko se skoraj eno leto nismo izpostavljali soncu in gremo po dolgem času spet na plažo, je naša koža že v nekaj urah opečena (če ne uporabljamo zaščite). Ko na soncu preživimo nekaj tednov, se naše telo s porjavelostjo prilagodi in nas vsaj delno ščiti pred novimi opeklinami. Pri prehranjevanju se dogaja podobno. Tisoče let smo jedli vrsto minimalno predelanih živil in se dobro navadili nanje, niso nas »opekla«. Danes pa jih nadomeščamo z nekimi novimi, močno predelanimi izdelki, ki vdirajo v naša telesa, ne da bi bila ta prilagojena nanje, kar pa povzroča porast nenalezljivih bolezni.”

“Pri hrani ni najpomembnejše to, kakšna je njena hranilna vrednost in kako vpliva na naše zdravje, temveč tisto, kaj se dogaja s hrano, preden jo kupimo in zaužijemo. Se pravi, razmišljati moramo o predelavi hrane oziroma, natančneje, o tem, za kakšne vrste predelavo gre, kakšna je njena narava, in o tem, kar se kot rezultat tega procesa zgodi z živili in z nami. Da bomo lažje razumeli, poglejmo primer. V supermarketu se sprehajaš med policami z žitaricami in nenadoma zagledaš slavne čokoladne kosmiče z nasmejanim risanim junakom, na prednji strani škatle pa piše »polnozrnati kosmiči«. Pritegne tvojo pozornost, zanima te, zato bereš naprej: »Brez barvil in umetnih arom, brez palmovega olja, z vitamini B in železom.« Upoštevajoč hranila, bi bila to lahko dobra izbira za zajtrk tvojega otroka, kljub temu profesor Monteiro trdi, da je treba preveriti način predelave in se pozanimati o vplivu tega procesa na samo živilo in, kar je še pomembneje, na tvoje zdravje. Zato bomo še enkrat pogledali na škatlo z žitaricami in se osredotočili na tisti del, kjer so naštete »sestavine«.

“Več kot polovico naših možganov sestavljajo maščobe, še posebej tiste, bogate z omega-6 in 3. Te maščobne kisline so gradniki možganske mase, saj v možganskih celicah, nevronih, tvorijo del celičnih membran ter jim omogočajo komunikacijo in dobro delovanje vse naše življenje. Poleg  tega je večji del holesterola v našem telesu ravno v možganih. Dokazana je bila tudi povezava med dieto, skopo z maščobami in holesterolom, in slabšo mentalno zmogljivostjo.”

“Debelost je tesno povezana z uživanjem rafiniranih rastlinskih olj. Opazovalna študija Women‘s Health Initiative, v kateri so sodelovale ženske, je pokazala, kako pomembna je povezava med omega-6 in omega-3 pri povišani telesni teži. Visoke koncentracije omega-6 kažejo na večje tveganje za nastanek čezmerne telesne teže in debelosti, visoke koncentracije omega-3 pa kažejo na manjše tveganje.”

KAZALO:

VSEBINA – PRVI DEL: MOČNO PREDELANA HRANA
Nezdrava hrana
Trženje in oglaševanje
Izjemna dostopnost
Nadvse okusna živila
Vplivajo na družbo
Kako nas močno predelana živila ubijajo

DRUGI DEL: UŽIVAJ PRAVO HRANO
Realfooding
Prava zaščitna živila
Prava nevtralna živila
Prava dodatna živila
Preobrazi se v realfooderja

O AVTORJU:

Carlos Ríos (Huelva, 1991) je študiral nutricionistiko in dietetiko na univerzi Pablo de Olavide v Sevilli. Sprožil je gibanje Realfooding, življenjski slog, ki se mu je pridružilo že na tisoče sledilcev po vseh družbenih medijih, še posebej na Instagramu @carlosriosq. Njegovo glavno poslanstvo je, da s širjenjem ključnih informacij ozavešča ljudi, kaj za naše zdravje pomeni uživanje močno predelane hrane, ki nam jo z vseh strani vsiljujejo multinacionalke. Tem je seveda pomembnejši dobiček kot naše zdravje. Ríosova največja želja je, da bi se ljudje vrnili k pravi, resnični prehrani, ker je to edina pot, ki nas bo povedla od sodobnih kroničnih bolezni do zdravja

Dodatno

Uživaj pravo hrano 7Lastnosti

avtor

format

14,0 x 21,5 cm

isbn

9789617133257

leto-izida

2021

proizvajalec

st-strani

359 strani

vezava

Mehka vezava