Živeti avtobiografijo jogija

Avtobiografija jogija je knjiga, ki nam odpre vrata v naš um in duha. Delo je prava zakladnica brezčasne modrosti, življenjskih naukov, večnih resnic ter učinkovitih orodij in tehnik, ki nam pomagajo na poti domov, in presega vse verske, družbene in geografske okvire. Ta duhovna klasika je in bo še naprej vzbujala široko občudovanje po vsem svetu, saj je presegla samo sebe ter postala resnično živa knjiga. »V njej so moje vibracije,« je potrdil Jogananda. Te so kot balzam za našo dušo, saj nam prihajajo naproti od enega največjih jogijskih mojstrov našega časa.

Živeti avtobiografijo jogija 4

Darilo ob nakupu nad 75 €

Za vse nakupe nad zgoraj navedenim zneskom podarimo žepni kristal po naši izbiri.

Darilo bo samodejno dodano

29.90

5 Uporabnikov si trenutno ogleduje ta izdelek!
  • Živeti avtobiografijo jogija 5 Brezplačna poštnina za vsa naročila nad 65€

Možnosti plačila:

Živeti avtobiografijo jogija 6

Opis

Kako dejansko zaživeti z Avtobiografijo jogija? Odgovor na to vprašanje najdemo v knjigi Živeti Avtobiografijo jogija, ki sta jo napisala Jayadev in Sahaja iz Ananda skupnosti v Assisiju.


Knjiga nam, vsak dan, skozi 108 dni pričara nov biser ter ga doda v našo zakladnico duhovnosti. Na poti skozi to 108-dnevno avanturo bomo poleg bisera (izvlečka, fraze) našli tudi napotke, kje se nahaja v Avtobiografiji, ter filozofsko razmišljanje Joganande s kratkim uvodom soavtorja. Za praktični del pa bo poskrbela Sahaja z vajami.

Vrnimo se k odkrivanju zakladov.


Fraza:

Vsak dan je posvečen temi dneva, ki jo navdihuje fraza ali odlomek iz Avtobiografije jogija. Stavek ali odstavek je treba skrbno in večkrat prebrati ter občutiti in vsrkati vibracije. Če je fraza pomembna za naše življenje, jo kopirajmo in obesimo na ogledalo, hladilnik, mobilni telefon. Naj postane resnični moto dneva.

Kontekst:

Kontekst nam bo pomagal umestiti frazo ali odlomek v širšo sliko, del katere je. Če že poznate Avtobiografijo jogija, upam, da boste tako prijetno obnovili že znana poglavja. Vsekakor pa je zelo koristno, da ponovno (ali prvič) preberete poglavje, iz katerega je odlomek vzet. Čaka vas veliko skritih draguljev!

Biser:

Fraze v Avtobiografiji so včasih nekoliko zaprte in ni vedno lahko razumeti njihovega globljega pomena. Velikokrat nas zaklad čaka šele po zelo globokem kopanju, pri čemer nam bo tudi pomagal Jogananda, nam vsak dan ponudil odlomek iz neobjavljenih spisov ter s tem razširil in poglobil razumevanje fraze. V pomoč bo tudi Jayadev z uvodnim komentarjem. Poskušajmo začutiti te odlomke, kako odmevajo v nas in kakšen pomen imajo za naše življenje.

Vaje:

V knjigi bomo našli kar nekaj praktičnih ter kreativnih vaj za vsak dan, s katerimi bomo resnično začutili oziroma ‘zaživeli’ Avtobiografijo jogija. Od meditacije in vizualizacije do dihanja in obvladovanja energije.

Sugestije in afirmacije:

Jogananda je zelo veliko govoril o sugestijah in afirmacijah ter njihovem vplivu na naše možgane ter navade. Sugestije združujejo moč vibracij s ponavljanjem ter ustvarjajo nove možnosti in navade.

Vodniki:

V teh 108 dneh nas bodo spremljali tudi 27 razsvetljenih jogijev in njihovi nauki. Svoje modrosti in besede bodo z nami delili ne samo Jogananda, ampak tudi druge svete duše, ki jih srečamo v Avtobiografiji – Šri Juktešvar, Mahavatar Babadži, Ananda Moji Ma, Mahatma Gandi in mnogi drugi. Preden ponudijo svoje bisere, nam bodo na kratko predstavljene, da jih bomo lažje spoznali.


Zdaj pa je že čas, da odpremo knjigo, vzamemo zvezek in pisalo ter začnemo to pustolovsko potovanje preobrazbe v družbi Avtobiografije jogija in njenih živih zakladov. In tako kot vsakič, ko jo beremo, odkrijemo nove bisere, bomo ob ponovnem prebiranju ter izvajanju vaj in afirmacij vedno znova deležni globlje izkušnje. Prvi vodnik Mukunda nas že čaka, da začnemo to enkratno pustolovščino.


Odlomek iz knjige Živeti avtobiografijo jogija (poglavje 11 – 13. dan):

11. DAN

Umirjanje misli

Sopotnik: Paramhansa Jogananda

»Joga je metoda, ki nam pomaga disciplinirati naravno turbulenco misli, ki sicer nepristransko ovirajo vse ljudi iz vseh dežel, da bi ugledali svojo resnično naravo Duha. Joga ne more vedeti za pregrado med Vzhodom in Zahodom, tako kot je ne pozna zdravilna in nepristranska sončna svetloba. Dokler bo človekov um poln nemirnih misli, tako dolgo bo obstajala univerzalna potreba po jogi ali kontroli.«

(Avtobiografija jogija, 24. poglavje, stran 186)

Kontekst

Šri Juktešvar je ravnokar posvetil Joganando v svamija. Jogananda po opisu iniciacije razloži, kaj je svami, kdo je jogi in za kaj si joga prizadeva.

Še nekaj misli v premislek

Duh je preprosto najbolj pretanjena resničnost v ozadju materije, energije in misli, ki jo začutimo samo v popolni tišini in zavedanju – tega nas uči joga. Jogananda nam pravi:

Tišina je oltar duha … kjer se konča gibanje, tam se začne Bog… V meditaciji poskusite preseči misli. Vse dokler vstopajo v um, delujete zavestno. V sanjah ste v podzavesti in se bolj zavedate astralnega telesa. Ko zavest potegnete še globlje vase, v nadzavest, ste osredinjeni v blaženosti, hrbtenici. V tem blaženem stanju se zavedate, da ste v kavzalnem telesu, svoji duši.

Današnja vaja

Vadite to meditacijo Joganande (iz knjige Metaphysical Meditations – Metafizične meditacije):

Zaklenite vrata vek in tam zunaj za seboj pustite divji ples mamljivih prizorov. Spustite um v vodnjak brez dna svojega srca. Osredotočajte se na srce. To brbota z vašim življenjem, ki vam daruje kri. Še naprej bodite pozorni na srce, dokler ne začutite njegovega ritmičnega utripa. Z vsakim srčnim utripom začutite utrip vsemogočnega življenja. Predstavljajte si enako vse prežemajoče življenje, ki trka na srčna vrata tisoč petsto milijonov človeških teles in več milijard živih bitij. Srce nenehno utripa, krotko oznanja neskončno moč za vrati vašega zavedanja. Nežni utrip življenja, ki prežema vse, vam tiho pravi: »Ne sprejmi le majhnega toka mojega življenja, ampak na široko razpri svoje sposobnosti dojemanja, naj utripi mojega univerzalnega življenja preplavijo tvojo kri, telo, um, občutke in dušo.«

Afirmacija z Joganando

Skozi portale svoje tišine te bom uzrl,

skrivajočega se za zaslonom

mojih misli in dojemanj.

 

  1. DAN

Videti enost za iluzijo

Sopotnik: Paramhansa Jogananda

»Starodavne svete knjige Vede pišejo, da v fizičnem svetu delujejo osnovni zakoni maje, principi relativnosti in dualnosti. Bog, edino Življenje, je absolutna Enost; On se ne more pojaviti kot ločena in raznolika manifestacija kreacije razen pod zmotnim in neresničnim pajčolanom.«

(Avtobiografija jogija, 30. poglavje, stran 219)

 Kontekst

Jogananda pripoveduje zgodbo Leva Tolstoja o treh puščavnikih, ki so hodili po vodi. V nadaljevanju razloži, kako so takšni čudeži mogoči za svetnika – »raztrgati pajčolan maje« in videti eno luč, eno življenje, absolutno enost.

Še nekaj misli v premislek

Življenje se zdi sestavljeno iz marsičesa, vendar se v ozadju te zunanje podobe skriva enotnost. Ko jo bomo našli, nas čaka resnična in popolna sreča.

Ko ugotoviš, da so tvoja duša, tvoje srce, vsak snop navdiha, vsak drobec širnega modrega neba, vsak bleščeč cvet neba, gora, zemlja, ptica ležetrudnik in kimasta neprava hijacinta povezani z eno samo vrvico ritma, vrvico veselja, vrvico edinosti, vrvico duha, veš, da obstajajo samo valovi njegovega kozmičnega morja.

Današnja vaja

  • Zaprite oči, umirite svoje misli in čustva ter se osredotočite na dih.
  • Postopoma, medtem ko z zavestjo potujete vse bolj vase, si predstavljajte, kako vaš kozmični dih vstopa in izstopa skozi vas. Dojemajte ga kot zaporedje valov njegovega kozmičnega morja, ki teče skozi vas in skozi vsako drugo živo bitje.
  • Nekaj ​​trenutkov uživajte v občutku popolne enosti.

Afirmacija z Joganando

Nisem več val zavesti,

ki se ima v mislih za ločenega od morja kozmične zavesti.

Jaz sem ocean duha,

ki je postal val človeškega življenja.

Duh Boga je postal jaz.

Jaz sem ocean kozmične zavesti

in val svoje duše.

 

  1. DAN

Premagovanje strahu pred smrtjo

Sopotnik: Paramhansa Jogananda

 »Če bi tu neprekinjeno vladalo veselje, ali bi človek sploh kdaj iskal drugi svet? Brez trpljenja bi se le redko spomnil, da je zapustil svoj večni dom. Bolečina vzpodbudi spominjanje. Človek ji lahko uide le z modrostjo. Tragedija smrti je neresnična; tisti, ki pred njo drgetajo, so kot neveden igralec, ki od straha umre na odru, ko so nanj izstreljeni slepi naboji. Moji sinovi so otroci luči, ne bodo večno spali v zmoti.«

(Avtobiografija jogija, 30. poglavje, stran 227)

Kontekst

Jogananda je šel v kino, kjer si je ogledal filmske novice, ki so prikazovale grozljive prizore iz prve svetovne vojne ravno v tistem času. Ob pogledu na strašne pokole ga je hudo zmrazilo. Zmolil je: »Gospod, zakaj dovoliš takšno trpljenje?« Bog mu je odgovoril v viziji.

Še nekaj misli v premislek

Večina naših strahov, zaradi katerih je življenje bistveno manj prijetno, izhaja iz strahu pred smrtjo. To je popolnoma nepotrebno, saj naš resnični jaz ne bo nikoli umrl, ampak samo prehaja iz ene ‘sobe življenja’ v drugo. Jogananda nam pove:

Smrt je treba imeti za univerzalno izkušnjo, za spremembo, ki nikomur ne uide. Nanjo je treba gledati kot na nekaj dobrega, kot na novo priložnost, kot na počitek od utrujenega boja na Zemlji.

Današnja vaja

  • Predstavljajte si, da ste že stopili skozi vrata tega sveta in v svojem svetlobnem telesu razmišljate o novih priložnostih, ki se odpirajo pred vami. Počutite se kot igralec, ki je odvrgel svoja stara odrska oblačila in nadaljuje svoje življenje.
  • Prijatelju napišite kratko pismo, v katerem mu pripovedujete o izkušnji.

Afirmacija z Joganando

Rojstva in smrti ne bom jemal/-a resno.

Vem samo, da nista nič drugega kot spreminjajoči se prizori

v dramski igri moje nesmrtne duše.

Dodatno

Živeti avtobiografijo jogija 7Lastnosti

avtor

,

format

15,0 x 21,0 cm

isbn

9789617079289

leto-izida

2022

proizvajalec

st-strani

297 strani

vezava

Mehka vezava