Beremo

5 tibetanskih vaj pomlajevanja

5 tibetanskih vaj pomlajevanja 1

Vrelec mladosti

Starodavna skrivnost tibetanskih obredov pomlajevanja

Vaje delamo vsak dan, najbolje je zjutraj, če te možnosti ni, pa zvečer. Naredimo 21 ponovitev. Na začetku naredimo le po par ponovitev vsake vaje in postopno večamo število ponovitev pri vsaki vaji. Npr. prvi teden le po 3 ponovitve pri vsaki vaji, drugi teden 5 ponovitev, tretji teden 9 ponovitev in tako dalje do 21 ponovitev. Podrobno o vajah tudi v knjigi Pet tibetancev

1. vaja:

Stojimo zravnani, roke dvignemo v višino ramen, vzporedno s tlemi, dlani obrnemo navzdol. Ramena so sproščena.
Začnemo se vrteti v smeri urinih kazalcev. Vrtimo se počasi. Ko se nehamo vrteti nekajkrat globoko vdihnemo in izdihnemo skozi nos.Vaja pomaga pri glavobolu, krčnih žilah, osteoporozi.

2. vaja:

Ležemo na hrbet. Roke položimo ob telo, dlani obrnemo navzdol, prsti so tesno skupaj.
Ob vdihu skozi nos dvignemo glavo in pritisnemo brado ob prsni koš, hkrati pa privzdignemo noge, ki morajo biti zravnane, navpično navzgor.
Počasi, skupaj spustimo glavo in noge v prvotni položaj in ob tem počasi izdihnemo skozi nos.Vaja pomaga pri bolečinah v hrbtu, otrdelosti nog in vratu, artritisu, simptomih menopavze, neredni menstruaciji, črevesnih težavah.

3. vaja:

Pokleknemo na tla z zravnanim telesom in spodvitimi prsti na nogah. Roke oz. dlani položimo na mišice stegen.
Vdihnemo skozi nos. Ob izdihu skozi nos sklonimo glavo navzdol, tako, da se dotaknemo zgornjega dela prsnega koša.
Ob vdihu nato nagnemo glavo nazaj koliko lahko in se z telesom upognemo nazaj, tako da usločimo hrbtenico.
Ob izdihu se vrnemo v prvotni položaj. Vaja pomaga pri zamašenih sinusih, prebavnih motnjah, artritisu, znakih menopavze, bolečinah v hrbtu in vratu, neredni in šibki menstruaciji.

4. vaja:

Sedemo na tla z iztegnjenimi nogami in stopali narazen v širini bokov. Roke damo ob telesu in se z dlanmi opremo na tla. Vdihnemo.
Ob izdihu sklonimo glavo in se z brado dotaknemo zgornjega dela prsnega koša. Ob globokem vdihu nagnemo glavo nazaj in hkrati dvignemo telo (naredimo mizico oz. most). Zadržimo dih, mišice so napete. Nato ob izdihu sprostimo vse mišice in se vrnemo v prvotni položaj.Vaja pomaga pri znakih menopavze, zamašenih sinusih, artritisu, osteoporozi, neredni in šibki menstruaciji.

5. vaja:

Roke položimo navpično na tla, noge stegnemo ravno nazaj, dlani in stopala so ves čas približno pol metra narazen. Opiramo se na roke in spodvite prste na nogah. Z obrazom smo obrnjeni proti tlom.
Začnemo z usločeno hrbtenico. Ob vdihu skozi nos, glavo potisnemo nazaj kolikor lahko.
Prepognemo se v bokih, tako, da s telesom oblikujemo narobe obrnjeno črko v. Hkrati sklonimo vrat naprej in pritisnemo brado ob prsni koš. Peti na nogah sta rahlo dvignjeni.
Ob izdihu se vrnemo v prvotni položaj. Vaja pomaga pri neredni ali šibki menstruaciji, črevesnih težavah, otrdelosti v nogah in vratu, bolečinah v hrbtu, artritisu, osteoporozi, zamašenih sinusih.

OPOZORILO: Teh vaj ne smete izvajati pri sledečih boleznih: multipla skleroza, parkinsonova bolezen, menierova bolezen, hiatalna hernija, artritis hrbtenice, kila, obolenje medvretenčnih ploščic, povečana aktivnost ščitnice, vrtoglavica, božjast, če ste noseči, če imate povečano srce, če imate visok pritisk, težave s srčnimi zaklopkami, če ste v zadnjih treh mesecih doživeli srčni napad, če ste bili v zadnjih šestih mesecih operiranih na želodcu.

Vaje so podrobno opisane tudi v knjigi Pet Tibetancev, več o knjigi: TUKAJ