Beremo

Kako postati videc

Kako postati videc 1

Pred dva tisoč leti je neki velik učitelj rekel: “In spoznali boste resnico in resnica vas bo osvobodila.”

No, zdaj veste, da je resnica tisto, kar ste. Naslednji korak je videti resnico, videti, kar ste. Šele tedaj boste svobodni. Prosti česa? Prosti vseh izkrivljenj v vašem znanju, prosti vseh čustvenih dram, ki so posledica verovanja v laži. Ko vas resnica osvobodi, naučeni simboli nič več ne vladajo v vašem življenju. Ne gre več za to, ali imate prav ali ne, ali ste dobri ali slabi. Ne gre za to, ali ste zmagovalec ali poraženec. Ne gre za to, ali ste mladi ali stari, lepi ali grdi. Vsega tega je konec. To so le simboli.

Ko se vam ne bo treba več pretvarjati, boste vedeli, da ste popolnoma svobodni. Ta svoboda je globoka in v njej ste resnični vi, kar je največje darilo, s katerim se lahko obdarujete.

Zamislite si, da bi živeli brez strahu, brez sodb, brez obtožb, brez krivde, brez sramu. Zamislite si, da bi živeli, ne da bi se trudili ugajati prepričanjem drugih.

Pomislite, kako drugačno bi bilo vaše življenje, če bi živeli s hvaležnostjo, z ljubeznijo, vdanostjo in s pravičnostjo, in to predvsem do sebe. Samo zamislite si zvezo med seboj in svojim telesom, če bi mu bili popolnoma vdani in hvaležni, če bi pravično ravnali z njim. Predstavljajte si, kako je biti pristen in nikogar prepričevati o ničemer. Zamislite si, da bi bili srečni, ker ste taki, kot ste, in da vas spremljajo nebesa, kamorkoli greste, kajti nebesa ste vi. Zamislite si življenje s tovrstno svobodo. Da, resnica vas bo osvobodila, toda najprej jo morate videti.… Namesto da bi verjeli, se naučite videti. Kar verjamete, takoj izkrivite v skladu s svojim znanjem. Toda ko pustite znanje ob strani in sežete onstran simbolov, začnete postajati videc. Videc je sanjavec, ki obvlada sanje in se je naučil videti. Umetnik, sanjavec, sel, videc – vse to ste.

To je vaša priložnost, da vidite svojo stvaritev, da vidite, kaj je, da vidite resnico. Toda najprej morate opustiti vse, kar ni resnica, vse, kar ni nič drugega kot vraževerje ali laž.… Preden postanete videc, ste zelo oddaljeni od preprostosti življenja – zelo zelo oddaljeni. Prepričani ste, da veste vse. Toliko pomembnih mnenj imate in skušate jih vsiliti vsem okoli sebe. Ko postanete videc, se vse spremeni. Kot videc vidite, kako se ljudje pretvarjajo, kaj izražajo, kaj verjamejo, da so. Ko postanete videc, vidite, kaj je onstran zgodbe. Razumete druge ljudi, čeprav se sami ne razumejo.

Povzeto iz knjige Peti dogovor >>

Don Miguel Ruiz, avtor uspešnice Štirje dogovori >>

foto pixabay.com