Brez skrbi z Epiktetom

Knjiga je napisana  v obliki 79 vprašanj, ki se navezujejo na težave sodobnega časa, in odgovorov, obarvanih s filozofsko stoičnostjo, v katerih Epiktet opominja, naj se modro odločamo in prepoznamo, kdaj je izbira odvisna od nas in kdaj sploh ne.

Brez skrbi z Epiktetom 4

Darilo ob nakupu nad 75 €

Za vse nakupe nad zgoraj navedenim zneskom podarimo žepni kristal po naši izbiri.

Darilo bo samodejno dodano

20.00

3 Uporabnikov si trenutno ogleduje ta izdelek!
  • Brez skrbi z Epiktetom 5 Brezplačna poštnina za vsa naročila nad 65€

Možnosti plačila:

Brez skrbi z Epiktetom 6

Opis

Starogrški filozof Epiktet se je rodil kot sin sužnje, kar je ostal še veliko let, vse dokler ga ni osvobodil njegov gospodar Epafrodit. Prav zaradi dolgoletnega suženjstva je bil vse življenje obseden z iskanjem neodvisnosti in svobode. Menil je, da suženjstvo telesa ne more ovirati svobode duše. Čepav je bil šibkega zdravja in hrom na eno nogo, je zanikal vsakršne omejitve in prisile. Poučeval je v Rimu, pozneje pa v Grčiji. Njegova vrata so bila odprta vsem in kot učitelj je dosegel velik ugled. Bil je goreč zagovornik stoiških idealov omike in ustvarjalen polemik, kritičen do učencev in tudi do sebe, obenem pa mehak do naivnih grešnikov s prešibko voljo.


Iz knjige

Misliš, da bi bil srečen, če bi se ti uresničile vse želje? Zelo se motiš, prijatelj! Brž ko bi imel vse, kar si želiš, ne bi postal le žrtev vsega tega, ampak tudi novih skrbi, strahov in želja. Sreča ne sestoji iz neskončnega pridobivanja in uživanja v novih stvareh, temveč bolj v tem, da si jih ne želiš. To pomeni biti resnično svoboden.

***

Prava sreča mora biti notranja sreča, stanovitna in trajna, na katero ne vpliva nič, kar se zgodi. Če nima teh lastnosti, je lažna.

***

Nevednež krivi druge za tisto, kar je narobe z njim; kdor se začne učiti filozofijo, krivi le sebe; resnično moder človek pa ne krivi ne drugih ne sebe.

***

Vedno boš nepremagljiv, če se ne boš vpletal v bitke, katerih zmaga ni odvisna od tebe.


Charan Díaz Arquillo je psiholog z več kot 17-izkušnjami v psihoterapiji, osebnostni rasti, edukativni in organizacijski psihologiji. Diplomiral je iz humanistične in integrativne psihoterapije, čuječnosti ter klinične hipnoze na Univerzi v Barceloni in je avtor ter soavtor več knjig. Blizu so mu hinduistična in grška filozofija, vzhodnjaške zgodbe in mitologija.

Jana Capri je diplomirala iz prevajanja na Karlovi univerzi v Pragi, govori pet jezikov in vodi tečaje nevrolingvističnega programiranja. Študirala je tudi psihološko astrologijo in kreativno pisanje, je soavtorica štirih knjig in blogerka.  Zanimata jo psihosomatika in osebnostna rast. Rada bere in piše knjige, ki pomagajo k boljšemu občutku o sebi. Živi v Barceloni.

Dodatno

Brez skrbi z Epiktetom 7Lastnosti

avtor ,
format 14,5 x 22,0 cm
isbn 9789616943970
leto-izida 2022
proizvajalec
st-strani 162 strani
vezava Mehka vezava