Beremo

Kaj je Hormonska jogijska terapija

Kaj je Hormonska jogijska terapija 1
Z leti (od približno 36. leta starosti naprej) se delovanje naših hormonov oziroma žlez z notranjim izločanjem zmanjšuje, kar pomeni, da imamo premalo (ali včasih tudi preveč) hormonov.Telo se − zelo poenostavljeno rečeno − tudi zaradi tega zares stara, saj so hormoni v našem telesu odgovorni za delovanje vseh sistemov na fizični in psihični ravni, od hipofize, libida in podobno.Popolno delovanje žlez z notranjim izločanjem predstavlja tudi popolno funkcioniranje našega telesa, čustev in duše.Hormonska jogijska terapija ali hormonska joga >>, skrajšano HJT, zelo dobro deluje in to kratko in dolgoročno. To zagotavljam na podlagi osebne izkušnje! Vaje je nujno izvajati pravilno in natančno, pomembno je predvsem dihanje. Treba je vztrajati. Vaje niso težke, so pa kompleksne. Celoten krog vaj z ogrevanjem vred vzame vsega skupaj dobre pol ure.

Kakšna alternativa vsem nadomestnim hormonskim terapijam!

Vse vaje, oplemenitene z dihom bastrika in z aktivacijo ter s kroženjem energije, spodbudijo delovanje hormonov, delujejo protistresno, zmanjšujejo simptome menopavze, zbujajo radost življenja in povečujejo libido.Naša hormonska nihanja so zrna graha, me vse pa princeske, ki jih čutimo pod še tako debelo žimnico vsakdana. Na nihanja se odzivamo z desetinami simptomov, kot so potenje (nezaželeni in nepričakovani oblivi), glavoboli, nespečnost, razpoloženjska nihanja, nenadni izbruhi jeze, utrujenost, urogenitalna suhost, suhost sluznice nasploh, boleči sklepi, pa še in še.Z vajami HJT se uravnotežimo ter ohranimo notranje in zunanje telesno ravnovesje, torej zdravje, postavo in umirjeno razpoloženje. Vaje temeljijo na hatha jogi, kundalini jogi in tibetantski energijski tehniki. Aktiviramo prano in delamo tudi z bandhami (energijskimi varovalkami).HJT je namenjena tudi dekletom z močnim sindromom PMS in s težavami z jajčniki pa tudi ženskam, ki ne morejo zanositi, saj vsakodnevna praksa te joge reaktivira delovanje jajčnikov, ščitnice, hipofize in nadledvičnih žlez. Vaje niso težke, jih je pa potrebno redno izvajati (za najboljši učinek prav vsak dan ali vsaj tri do štirikrat na teden). Te vaje resnično delujejo.Po znanstvenih raziskavah, ki jih je spodbudila Rodriguesova, se je raven hormonov pri izvajalkah njene metode v štirih mesecih zvišala za cca 254 %. Sama izvajam vaje skoraj vsak dan že štiri leta in se odlično počutim. Po 40. letu starosti vsi doživljamo pomembne spremembe v delovanju telesa na fizični in psihični ravni. Moški in ženske. Osredotočam se na spremembe pri ženskah, ker je bila hormonska joga sprva namenjena ženskam (obstaja tudi hormonska joga za moško andropavzo).Ko leta tečejo in zaradi spremenjenega delovanja žlez z notranjim izločanjem (žleze upočasnjeno delujejo in postajajo vse manj aktivne) prihaja do hkratnih sprememb v oskrbovanju telesa s hormoni, raven hormonov počasi in po naravni poti usiha.

Hormoni pa so pomembni za delovanje našega telesa, saj predstavljajo glavni informacijski sistem.

Poenostavljeno rečeno to pomeni, da nastopa obdobje staranja. Pojavijo se različni simptomi psihične in fizične narave, kot so, na primer, nemir, vznemirjenost, padec elana, nihanje razpoloženja, zmanjšanje libida, vročinski valovi, glavoboli, težave s sklepi, osteoporoza, težave z lasmi in nohti, splošna utrujenost, nespečnost in še kaj. Dogajajo se spremembe, ki po splošnem prepričanju ne pomenijo nič spodbudnega. Seveda se vsi ti znaki ne izražajo enako, to je, v enakem obsegu in silovitosti. Nanje nenazadnje vpliva tudi socialno in geografsko okolje.Hormonska joga, kakršno uvaja Dinah Rodrigues, ponuja dokazljivo olajšanje vseh omenjenih nevšečnosti in znakov na povsem naraven način s preprostim izvajanjem vaj (ali asan). Gre za petnajst različnih vaj, ki delujejo na telo in psiho tako, da na novo zaženejo delovanje žlez, kot so jajčniki, ščitnica, nadledvične žleze, hipofiza (to so le najpomembnejše), na hatha joga temelječi praksi posebnih vaj in tehnik, ki se jih ni težko naučiti. Naj vnovič poudarim, da jih je treba izvajati sprva vsak dan, pozneje pa, ko simptomi krize srednjih let izginejo ali se ublažijo, vsaj trikrat ali štirikrat na teden.HJT je zaradi zelo dinamičnega, precej hitrega ritma izvajanja posameznih vaj in spremljajočega diha bastrika živahna oblika joge, ki nas energijsko izjemno polni. Dihanje bastrika (ognjeni dih) je dihalna tehnika, znana v pranajami − to je način dihanja, pri katerem sta vdih in izdih enako močna in sunkovita. Zamislite si meh ko vdihnemo, se trebušni predel močno razširi, in ko izdihnemo, potisnemo popek močno nazaj proti hrbtenici.Prana, življenjska energija, se siloviteje sprošča ter kroži in razporeja tja, kamor je najbolj potrebno, ali tja, kamor želimo. Z vsako posamezno vajo HJT − ob spremljajočem dihanju bastrika − intenzivno masiramo notranje organe in spodbujamo žleze k močnejšemu delovanju, torej k sproščanju hormonov.Ko spodbudimo delovanje žlez, kar vpliva tako na psiho kot na telo, se težave menopavze pri starejših ženskah omilijo ali celo popolnoma izginejo, lažje pa je tudi mlajšim, ki jih pestijo PMS, policistični jajčniki in podobno. HJT ima torej terapevtski učinek in zato jo tudi imenujemo “hormonska terapija”.Povzeto iz knjige Hormonska joga >>