Beremo

Kako nam naša notranja lučka pomaga v obdobju izzivov?

Kako nam naša notranja lučka pomaga v obdobju izzivov? 1
Povzetek po knjigi pripravila: Mirela SmajićNotranja lučka je tista večno sijoča, zmeraj utripajoča stoodstotno verodostojna božanska iskra, ki jo imate v svojem najglobljem bistvu. Imenujete jo lahko moja duša, moj duh, moj resnični jaz, moja Kristusova vest, moja Budina narava, moj najvišji jaz ali moj notranji zdravilec – ta del vas je čista zavest. Tisti trenutek, ko se je sprožila zamisel o sebi, se je ta iskra prižgala in žari od takrat naprej.Vaša notranja lučka, ki je rojstni kraj poguma, ima moč, da vse misli lažnega strahu, ki vas strašijo in vam zmanjšujejo pogum, spremeni v sporočilo, ki vas bo zacelilo iz vaše notranjosti.Glas tega modrega dela vaše osebnosti se pojavi kot intuicija, ki ji, nasprotno kot s strahom spodbujenim mislim, lahko zmeraj zaupate vodenje svojih dejanj. Ko boste znali temu glasu prisluhniti in upoštevati njegova navodila, boste postali neverjetno pogumni.Resnični strah je naravni mehanizem preživetja, ki vas varuje, lažni strah pa je pomembno učno orodje, ki vas razsvetljuje. Strah prizadene vse ljudi. Ni ga treba skrivati, temveč ga je vredno preučiti, da vas bo lahko usmeril k boljšemu življenjskemu slogu, vas povezal s svojim naravnim pogumom in vam pomagal do dobrega zdravja.Vaša notranja lučka ne ugasne niti v najtemnejših časih vašega življenja, vendar lahko njen sijaj začne bledeti – in če boste izgubili stik z bistvenim delom svojega pravega jaza, boste verjetno dopustili, da bodo vaše življenje vodili lažni strahovi.Kadar niste povezani s svojo notranjo lučko, ne morete slišati sporočil, ki vam jih poskušajo dajati lažni strahovi, in zato ne morete dopustiti, da bi vas strah pozdravil.Pri teh težavah nam lahko pomaga knjiga Ozdravimo strah >>Knjiga ima tri dele in vsak od njih je namenjen pogovoru z drugim delom vašega jaza. Prvi del nosi sporočilo vašemu kognitivnemu oziroma spoznavnemu umu.
V prvem poglavju prvega dela vas bo avtorica seznanila z nevroznanostjo in fiziologijo strahu, ki pojasnjujeta, kako se strah vzbujajoče misli pretvarjajo v fiziološke spremembe celega telesa.V knjigi razpravlja tudi o tem, kako se strah in poškodba lahko polastita živčnega sistema in spodbudita samodejno sprožitev stresnega odziva, ki obide kognitivni um in se zasidra neposredno v limbični sistem ter povzroča fobije, posttravmatski stres in druge psihološke motnje, ki lahko zahtevajo strokovno pomoč, da jih premagamo.V drugem poglavju prvega dela se bomo sprehodili po znanstvenih podatkih, ki dokazujejo, da strah povečuje tveganje za razvoj skoraj vseh bolezni, še posebej pa za največjega ubijalca sodobnega sveta – srčno bolezen.
Odkrili boste, da nenadzorovani strah skrajšuje življenjsko dobo in povzroča telesno trpljenje. Spoznanje, da neobrzdan strah povečuje nagnjenost k bolezni, vas lahko spodbudi, da se odločite in ugotovite, kako bi strah spremenili v zdravilo za telo, um in dušo.Prvi del bo zadovoljil potrebo vašega kognitivnega uma, da bi razumeli, zakaj lažni strah ne sme več upravljati z vašim življenjem in zakaj mu morate dopustiti, da vas začne spreminjati.Drugi del je namenjen vaši intuiciji. Pokazal vam bo, da je mogoče živeti tudi drugače in da je v vaši moči, da to storite.Spoznali boste štiri strah vzbujajoče predpostavke, štiri vrste omejevalnega prepričanja, iz katerega izvirajo številni lažni strahovi. Razpravljali bomo, kako bi te vrste omejevalnega prepričanja spremenili v štiri resnice za razvijanje poguma. Na koncu vsakega poglavja drugega dela so tudi vaje za razvijanje poguma, da boste z njihovo pomočjo te resnice lažje uporabili v resničnem življenju.Če boste svoj pogled na svet odmaknili od splošnega kulturnega pogleda na svet, kjer prevladujejo štiri strah vzbujajoče predpostavke, in jih zamenjali s štirimi resnicami za razvijanje poguma, si boste utrli pot do pravilnega odnosa do negotovosti in razvijanja zdravega odnosa do izgube.Spoznali boste, da je negotovost polna možnosti in da je izguba lahko prehod v rast.
V tem se skriva resnično zdravilo.V tretjem delu vas bo avtorica povabila, da svoj kognitivni um združite s svojo intuicijo in tako poskrbite za bolj osebni preobrazbeni proces. Ustvarili boste svoje zdravilo za strah, začrtali svojo pot za razvijanje poguma, osvojili šest korakov do negovanja poguma in svoji notranji lučki dovolili, da vam napiše recept za pogum, da boste lahko začeli blagoslavljati svet s svojo bleščečo svetlobo.Ta proces ni hitra rešitev; to je duhovno potovanje, ki zahteva čas, vajo, predanost, podporo, pogum, vero in dejanja globokega sočutja, tako do sebe kot do drugih boječih bitij, na katera naletite na svoji poti. Toda ta proces ne ponuja le obliža na rano, z njegovo pomočjo se resnično zacelite.Vaša notranja celovitost se vsak dan zelo različno preizkuša in vsak dan imate izbiro. Strah bo pripravil celo vrsto razlogov, da bi zatajili svoja načela. Prepričeval vas bo, da potrebujete varnost, gotovost, sprejetje in plačilni list.Toda kakšno ceno plačujete, če načrtno in dan za dnem izdajate svojo resnico? S tega stališča je strah lahko tudi blagoslov, saj zmeraj pokaže na napake v osebnostni celovitosti, ki jih morate popraviti.

Več v knjigi Ozdravimo strah >>

O avtorici knjige:Dr. Lissa Rankin, s knjigo Z umom nad medicino >> najbolj prodajana avtorica časopisa New York Times, je zdravnica, avtorica, govornica in ustanoviteljica Inštituta za celostno medicino, programa za usposabljanje zdravnikov in drugih izvajalcev zdravstvenih storitev.
Zavzeto raziskuje, zakaj so ljudje zdravi, kaj povzroča nagnjenost k boleznim, kako bi lahko zdravilci bolje poskrbeli za svoje bolnike in kako bi lahko bolniki bolje skrbeli zase.
Njen cilj je, da bi izboljšala zdravstveno oskrbo, pomagala bolnikom, da bi imeli dejavnejšo vlogo pri zdravljenju, da bi se od avtohtonih kultur naučila nenavadnih metod zdravljenja in spodbudila zdravstveno industrijo, da teh čudežev ne bi zavračala, temveč bi olajšala njihovo sprejemanje. Zelo jo zanima tudi, kako se duhovna rast prenaša v telesno zdravljenje in kako prebujajoča se kolektivna zavest zdravi vse nas.