Kitajske narodne pripovedke

Izbor in prevod je delo našega velikega pedagoga in književnika Frana Erjavca. Pravljice je prevajal v osemdesetih let 19. stol. in jih objavljal v slovenskih revijah. Vse modrosti človeštva je danes mogoče najti menda le še v ljudskih pravljicah. Ljudske pravljice so namreč skorajda edini necenzurirani del starodavnega izročila, ki

Kitajske narodne pripovedke 1

Darilo ob nakupu nad 75 €

Za vse nakupe nad zgoraj navedenim zneskom podarimo žepni kristal po naši izbiri.

Darilo bo samodejno dodano

Original price was: 19.95€.Current price is: 18.95€.

7 Uporabnikov si trenutno ogleduje ta izdelek!
  • Kitajske narodne pripovedke 2 Brezplačna poštnina za vsa naročila nad 65€

Možnosti plačila:

Kitajske narodne pripovedke 3

Opis

Izbor in prevod je delo našega velikega pedagoga in književnika Frana Erjavca. Pravljice je prevajal v osemdesetih let 19. stol. in jih objavljal v slovenskih revijah.

Vse modrosti človeštva je danes mogoče najti menda le še v ljudskih pravljicah. Ljudske pravljice so namreč skorajda edini necenzurirani del starodavnega izročila, ki si ga je vsako ljudstvo dolga tisočletja neovirano predajalo iz roda v rod. Pripovedovali so si jih zvečer doma, dom pa je že od nekdaj edini kraj, kjer je človek prost družbenega nadzora in s tem tudi prisile in cenzure.Obenem ljudske pravljice praviloma pripovedujejo o oddaljeni preteklosti, ko je bil svet po eni plati enak današnjemu – kraljične imajo krvavordeče ustnice danes in tudi v pravljicah, čeprav v pravljicah kraljične nimajo šminke, enako so v pravljicah reveži veliki siromaki, kot so danes, in tudi nos so razen izjemoma junaki pravljic imeli na sredi obraza, kot je še zdaj v navadi. Po drugi plati pa se svet, ki ga tkejo pravljice, povsem razlikuje od resničnosti, saj v pravljicah vlada pravica, kot tudi beseda pravljica v sebi skriva besedo pravica, v pravljicah vedno zmaga poštenje, ponižnost pa na koncu doživi počastitev, medtem ko napuh in objestnost propadeta. Ne le modrost, tudi pravico je mogoče najti le še v pravljicah!

Dodatno

Kitajske narodne pripovedke 4Lastnosti

Teža 0.24 kg
avtor

leto-izida

2009

format

20,0 x13,5 cm

st-strani

164 strani

vezava

Mehka vezava

isbn

9789616654456

proizvajalec