V zgodnjem spomladanskem času je prav malo zdravilnih rastlin, ki bi v zadnjem času vzbujale tolikšno pozornost kot čemaž. Belocvetni rastlini z značilnim vonjem in okusom po česnu pripisujejo kopico zdravilnih učinkov, hkrati pa je imenitna tudi kot svojevrstna spomladanska rastlinska specialiteta, ki jo njeni častilci znajo pripraviti na tisoč in en način.
Podrobnemu opisu rastline in njenih lastnosti sledijo še:
- opis zdravilnih lastnosti (čemaž cenijo ne samo ljudje, ampak ga imajo rade tudi živali)
- tabela bolezni, ki jih s čemažem lahko zdravimo ali lajšamo, npr. astma, črevesne bolezni, glavobol, kašelj, multipla skleroza …
- recepti za pripravo preprostih jedi, kot so čemažev namaz, polpeti, čemaževa juha, omaka …
- recepti za pripravo čemaževih pripravkov: hladnega izvlečka, tinkture, olja …
- opis čemažu najbolj podobnih strupenih rastlin (jesenski podlesek, šmarnica, mali zvonček …)