Beremo

Resnica o težavah s ščitnico

Resnica o težavah s ščitnico 1

Kaj so sprožilci ščitničnega virusa

Če vas pestijo težave s ščitnico, si najbrž postavljate vprašanje v slogu: Kako se je to zgodilo? Zakaj jaz? Zakaj zdaj?In prepričan sem, da ste že pred pojavom simptomov izkusili takšne ali drugačne tegobe. V življenju moramo preživeti nešteto stvari. Ločitve, izdajstva, smrti ljubljenih, skrb za bolne družinske člane, finančni stres, poškodbe in še bi lahko našteval…Kot da to ne bi bilo dovolj, se nekega dne niste več počutili dobro. Raven energije vam je začela upadati, težje ste se stlačili v kavbojke, srce vam je začelo brez opozorila divje razbijati, med prhanjem vam lasje izpadajo v kosmih, pestijo vas drgetanje in vročinski oblivi, imate razbolele mišice, ne zmorete se več osredotočiti ali pa vas začnejo pestiti težave s spominom.Nemara ste morali dati odpoved v službi, opustiti šolanje, za otroke ne morete več skrbeti tako, kot bi si želeli, prekinjate stike s prijatelji in ne izkoristite priložnosti, obenem pa obupujete, ker ne morete izpolnjevati svojih obveznosti, saj se komaj prebijate iz dneva v dan.Bolezen ščitnice je prišla v najbolj neprimernem času – kako kruto, pomislite.
Ali pa so se simptomi pojavili nenadoma. Vse je bilo lepo in prav, potem pa vaše življenje v hipu ni bilo več takšno kot nekoč.V obeh primerih – ko se bolezen zdi kot vrh gomile zdravstvenih tegob nam lahko sprožilci pomagajo razumeti, kako smo sploh prišli do te točke. To so dogodki, čustvene izkušnje, okoljski dejavniki in druge okoliščine, ki lahko ščitničnemu virusu zagotovijo prav tisto gorivo, ki ga potrebuje, da bi začel aktivno rasti – z drugimi besedami: povzročijo pravo zdravstveno krizo.

Kako delujejo sprožilci

Ko se človek okuži z virusom, ki se naseli v ščitnici, želi ta napredovati iz krvnega obtoka v limfne vozliče in v organe, kot so jetra in ščitnica. Njegov končni cilj je osrednje živčevje. V tem procesu se pogosto pojavijo obdobja mirovanja virusa, kar lahko pojasni, zakaj se med boleznijo določeno obdobje počutite bolje. Na določenih točkah na poti se virus skrije v telesu, se množi in čaka na pravi trenutek za svoj naslednji korak. In kaj vpliva na “prave trenutke”? Sprožilci.Več v knjigi Zdravljenje ščitniceNi naključje, da se bolezen ščitnice okrepi, ko se že počutite slabo. To ne pomeni, da ste pritegnili bolezen, ker ste bili v stresu – niti približno ne. Svojega telesa niste podzavestno prisilili, da se je strlo, ker ste razmišljali negativno. Intenzivne izkušnje, sprožijo telesne odzive – naval hormonov, vključno s pretirano količino adrenalina-, ki nahranijo virus.Nekateri sprožilci niso prav nič povezani z vašim čustvenim stanjem. Nemara so vam odstranili veliko amalgamskih zobnih zalivk, pri čemer se je sprostilo živo srebro (najljubša hrana ščitničnega virusa) v krvni obtok. Ali pa ste bili izpostavljeni drugi hrani za virus, recimo plesni.Virus v ščitnici lahko prebudi že en sam sprožilec, pogosto pa gre za kombinacijo več sprožilcev, njihov vpliv pa lahko traja več let. Recimo, da so se vaše težave začele v otroštvu, ko ste zaznavali stres svojih staršev oz. skrbnikov. Pozneje ste nemara doživeli enega ali več težavnih odnosov, prometno nesrečo, imeli ste težave s prehranjevanjem ali pa niste mogli spati. Vse te tegobe so obremenile vaše telo in na določeni točki je virus v ščitnici – ki ste ga lahko staknili kadar koli v življenju, ob rojstvu, v šoli ali pa pred kratkim v restavraciji – zaznal priložnost in se aktiviral.

Seznam sprožilcev:

 1. Plesen
 2. Amalgamske zobne zalivke, ki vsebujejo živo srebro
 3. Živo srebro v drugih oblikah
 4. Pomanjkanje cinka
 5. Pomanjkanje vitamina B12
 6. Pesticidi in herbicidi, vključno z DDT
 7. Insekticidi doma
 8. Smrt v družini
 9. Strto srce ali izdajstvo
 10. Skrb za bolnega svojca
 11. “Do virusa prijazna” zdravila na recept
 12. Preveliki odmerki predpisanih zdravil
 13. Hormonske spremembe
 14. Zloraba mamil
 15. Finančne tegobe
 16. Telesne poškodbe
 17. Poklicno čiščenje preprog
 18. Sveža barva, ki napolni zrak s strupeni hlapi
 19. Poletno plavanje v jezerih in morju (cvetenje vode)
 20. Odpadne vode
 21. Nespečnost
 22. Ugrizi in piki žuželk

Več v knjigi Medicinski medij, Zdravljenje ščitnice

p.s. Pred kakršnimkoli zdravljenjem se posvetujte z vašim osebnim zdravnikom!