Ukradena pozornost

Zakaj se ne moremo zbrati – in kako si znova pridobimo zmožnost poglobljenega razmišljanja – Naša zmožnost osredotočanja postaja vse šibkejša. Avtor uspešnice Izgubljene povezave v tej knjigi opisuje prelomne raziskave, ki razkrivajo, zakaj se nam to dogaja – in kako si lahko zbranost znova okrepimo.

Ukradena pozornost 4

Darilo ob nakupu nad 75 €

Za vse nakupe nad zgoraj navedenim zneskom podarimo žepni kristal po naši izbiri.

Darilo bo samodejno dodano

27.00

7 Uporabnikov si trenutno ogleduje ta izdelek!
  • Ukradena pozornost 5 Brezplačna poštnina za vsa naročila nad 65€

Možnosti plačila:

Ukradena pozornost 6

Opis

Zakaj se ne moremo zbrati – in kako si znova pridobimo zmožnost poglobljenega razmišljanja

Naša zmožnost osredotočanja postaja vse šibkejša. Avtor uspešnice Izgubljene povezave v tej knjigi opisuje prelomne raziskave, ki razkrivajo, zakaj se nam to dogaja – in kako si lahko zbranost znova okrepimo.

V Združenih državah Amerike se najstniki naenkrat posvečajo posamezni nalogi samo petinšestdeset sekund, pisarniški uslužbenci pa v povprečju tri minute.

Tako kot mnogi drugi tudi Johann Hari ugotavlja, da je življenje zaradi nenehnega preklapljanja med napravami in zavihki postalo bolj pusto in moreče. Poskušal je z mnogimi prijemi za samopomoč – za tri mesece je celo opustil uporabo mobilnega telefona – vendar ni dosegel pravega učinka.

Zato se je odpravil na epsko potovanje po svetu in obiskal vodilne strokovnjake za človeško pozornost – ter odkril, da so naše predstave o tej krizi povsem zmotne.

Prepričani smo, da je nezmožnost osredotočanja osebna hiba in da bi lahko z močno voljo ukrotili odnos do svojih naprav.

Resnica je še bolj skrb vzbujajoča: pozornost nam kradejo močne zunanje sile, zaradi katerih smo dovzetni za izkoriščanje korporacij, ki si našo pozornost prisvajajo za svoj dobiček.

Hari je ugotovil, da krizo povzroča dvanajst pomembnih dejavnikov, od pozabljenega sanjarjenja do čedalje hujše onesnaženosti.

Predvsem pa je pomembno, da je Hari odkril, kako neosredotočenost ozdravimo – kot posamezniki in kot družba – če smo se le pripravljeni boriti za to.

Knjiga bo preobrazila naše razmišljanje o pozornosti in nam naposled pokazala, kako jo znova pridobiti.

»Johann Hari piše imenitno, saj je pripovedovalec in hkrati lirik – pa tudi neutruden raziskovalec enega največjih problemov sveta: sistematičnega uničevanja naše pozornosti. Preberite to knjigo in si rešite um.«
– Susan Cain

»Ne poznam nikogar, ki bi razmišljal o krizi naše kolektivne pozornosti bolj poglobljeno in celovito kot Johann Hari. Ta knjiga je izjemno pomembna. Prosim, odprite jo in se osredotočite.«

– Naomi Klein

»Sijajno … V tej čudoviti knjigi avtor podrobno razišče in argumentira raziskavo o zlomu pozornosti človeštva, ki jo pripoveduje iskrivo, v ritmu in z energijo najboljšega trilerja.«

– Stephen Fry

JOHANN HARI je britanski pisatelj, čigar knjige so postale uspešnice po izboru časopisa New York Times. Prevedli so jih v sedemintrideset jezikov in požele so pohvale mnogih ljudi, med katerimi so tudi Oprah, Noam Chomsky, Elton John in Naomi Klein. V zadnjem desetletju je pisal za nekatere vodilne časopise in revije, med katerimi so New York Times, Los Angeles Times, Guardian, Spectator, Le Monde Diplomatique, Melbourne Age in Politico. Pojavil se je v oddajah All Things Considered na mreži NPR, Realtime With Bill Maher na mreži HBO, Question Time na mreži BBC, v podkastu Joa Rogana in še mnogih drugih. Johanna je organizacija Amnesty International dvakrat imenovala za nacionalnega časopisnega novinarja leta. Dobil je tudi naziv kulturnega komentatorja leta in okoljskega komentatorja leta na podelitvi nagrad comment. Pol leta živi v Londonu, preostanek leta pa potuje in raziskuje gradivo za svoje knjige.

Dodatno

Ukradena pozornost 7Lastnosti

avtor
format 16,5 x 23,5 cm
isbn 9789617184075
leto-izida 2023
proizvajalec
st-strani 296 strani
vezava Mehka vezava