Beremo

Zaradi premalo spanja smo lahko debeli

Zaradi premalo spanja smo lahko debeli 1

Pomanjkanje spanja redi

Vsak je že na svoji koži izkusil, kako se počuti po neprespani noči. Ne samo, da se počuti brez energije – vsi okoli njega vedo, da je vstal na levo nogo. Za vsako malenkost sitnari, brez razloga povzdiguje glas, ne more se zbrati, za volanom je živčen in doma ga vse moti. Ko človek premalo spi, to za telo predstavlja stres.

Kortizol vso hrano spremeni v maščobne zaloge

Povišan kortizol poskrbi, da je telo v neprestani napetosti, vso hrano spremeni v rezerve sladkorja, kar vodi v pridobivanje maščobnih oblog in v nezmožnost hujšanja. Če ste v neprestanem stresu, kortizol povzroča pridobivanje maščob predvsem na predelu trebuha. Če je stresni hormon kortizol tudi zvečer previsok, se ne morete umiriti in predvsem ne morete zaspati. V spanju poteka obnova telesa, vi pa se prav zaradi pomanjkanja spanja ne morete obnavljati.Poleg tega ljudje, ki premalo spijo, več jejo. Raziskava organizacije AHA (American Heart Association) je pokazala, da ženske, ki spijo okoli štiri ure na noč, pojejo precej več, kot če spijo normalnih osem do devet ur. Ženske so pojedle več in bolj pogosto so posegale po hrani, bogati z ogljikovimi hidrati.Več v knjigi Ko imajo hormoni žur
Kdor spi premalo, se mu v telesu sprožijo procesi, ki povzročajo pridobivanje teže. Pomanjkanje spanja namreč vpliva na hormona leptin in grelin. Prvi sporoča možganom, koliko energije imajo na voljo in kako naj jo uporabijo, drugi pa povečuje apetit. Če je v telesu več grelina, se sproži lakota. Ker pomanjkanje spanca vpliva na nivo energije v telesu, se avtomatično sprošča preveč grelina. Poleg tega je v telesu premalo leptina, ki telesu sporoča, kdaj ima dovolj hrane. Zato ljudje, ki premalo spijo, pojejo v enem obroku tudi do 30 odstotkov več hrane.Zanimiva je tudi raziskava, ki dokazuje, da ljudje, ki se zdravo prehranjujejo, spijo pa premalo, izgubljajo mišično maso, ne pa maščobe. V testu so sodelovali zdravi, a nekoliko premočni ljudje, ki so jim ponudili zdravo hrano. V prvem primeru so spali po 7 ur in pol, v drugem primeru pa po 5 ur na noč. Rezultat je prav neverjeten. V obeh primerih so shujšali približno enako. V prvem primeru se je zmanjšala vrednost maščobnega tkiva, v drugi skupini pa se je zmanjšala vrednost mišične mase.Raziskave so pokazale, da pomanjkanje spanja in posledično sproščanje hormona grelina ustavlja porabljanje uskladiščenih maščob in povečuje željo po sladkih prigrizkih. Hormon grelin se sprošča, ko človek:

  • premalo spi,
  • izpušča obroke,
  • jé hrano, ki ima visok glikemični indeks.

Zato primerjajte ure svojega spanja s kilogrami. V povprečju bi moral človek spati osem ali vsaj sedem ur na noč.

Študija na 30 mladih, vitkih ljudeh je dokazala, da so tisti, ki so ponoči spali le 6 ur, začeli pridobivati maščobo, medtem ko so tisti, ki so spali vsaj 8 ur, obdržali normalno telesno težo.

Za začetek se v posteljo odpravite kakšno urico bolj zgodaj in vsaj včasih potegnite jutranje spanje. Ponoči namreč potekajo v telesu procesi obnove. Po dveh urah trdnega spanja se začne sproščati rastni hormon, ki povzroča preoblikovanje telesa medtem ko spite.

Minka Gantar, več v knjigi Ko imajo hormoni žur