Beremo

Kako doživljamo življenje, je odvisno od naše izbire, v kaj verjamemo.

Kako doživljamo življenje, je odvisno od naše izbire, v kaj verjamemo. 1
Povzetek pripravila Mirela Smajić

Spoznanja, da živimo vestno

»Pogled, o katerem govorim v knjigi Moje življenje je moja odgovornost, je, da se življenje odvija zame in ne meni.« Peter Mulraney

Živeti zavestno pomeni, da se zavedate, kaj se v življenju dogaja, in kar je še pomembnejše, kaj se dogaja v vaši glavi.Kako doživljate življenje, je odvisno od vaše izbire, v kaj verjamete.Če si nikoli ne vzamete časa, da raziščete svoja prepričanja ali preverite svoje domneve, ne živite zavestno. Ko ne živite zavestno, živite na podlagi prepričanj, ki jih imajo drugi. In potem skušate izpolniti pričakovanja nekoga drugega in ne svojih.Vsak od nas nasledi prepričanja svoje družine, kulture, v kateri živi, prevzame jih med šolanjem in preko sporočil medijev.
S tem ni nič narobe. Vse je del načrta. Nekje morate začeti, ko pridete na ta planet. Vendar boste na neki točki poklicani, da se premaknete s te začetne točke.Kako prevzeti odgovornost za svoje življenje in za vedno opraviti s prepričanjem, da smo nemočna žrtev usode, na katero nimamo vpliva?Dokler ne pridete do točke, da sprejmete odgovornost za vse, kar se v vašem življenju dogaja, niste svobodni.
Ko ne sprejmete, da ste sami odgovorni za svoje življenje, še naprej krivite nekoga ali nekaj za vse, kar se vam dogaja.
Sebe vidite kot žrtev usode, okrutnega boga, ljudi, ki vas nadzirajo, ali kot žrtev naravnih nesreč. Krivite svoje starše, vlado in vse ljudi, ki so vas na kakršenkoli način zlorabili, da se vam je življenje tako obrnilo.

Sprejetje odgovornosti za svoje življenje je hkrati soočenje s seboj in osvobajanje.

Soočenje s tem, kar ste storili ali doživeli, ni prijetno in zadevo bi raje pozabili kot pa prevzeli odgovornost zanjo.
Sprejetje odgovornosti je osvobajajoče, ker vam daje možnost videti, da nikoli niste žrtev.Brigajte se za svoje stvari. Nehajte se ukvarjati z mojimi.
Ukvarjajte se s svojimi stvarmi.
Del prevzemanja odgovornosti za svoje življenje je dopuščanje drugim, da prevzamejo odgovornost za svoje zadeve, ko vi skrbite za svoje.
Kako si kdo izbere, da se bo obnašal, ni vaša stvar. Vaša stvar je, kaj boste vi storili v zvezi s tem. To je tisti del, za katerega ste vi odgovorni.
Skrbeti za svoje stvari, namesto da poskušamo voditi svet, je dejansko veliko manj stresno kot skrbeti za stvari, nad katerimi nimate nadzora.
Zabavno pri tem je, da ko prenehate poskušati voditi življenje drugih ljudi, se pokaže, da jim gre dobro, ko ga živijo po svoje, in začnete bolj uživati v svojem.

Več v knjigi Moje življenje je moja odgovornost >>

O avtorju:
Peter Mulraney je odraščal v južni Avstraliji, potem pa je odšel v Adelaide. Dokončal je gimnazijo in obiskoval univerzo, kjer je med študijem spoznal dekle iz Italije in tam tudi ostal. Je poročen in ima dva odrasla otroka. Delal je kot učitelj, zavarovalni agent v banki in kot javni uslužbenec. Zdaj vsak dan piše. Je avtor serije kriminalnih romanov Inšpektor West in serije knjig Živeti sam, za tiste, ki so po dolgotrajni zvezi ostali sami. Prav tako je napisal serijo knjig Vsakdanje poslovne spretnosti za tiste, ki bi radi izkoristili svoje znanje in sposobnosti.