Beremo

Moč, ki zdravi, je v meni

Moč, ki zdravi, je v meni 1

OVREDNOTITE SVOJE ZDRAVJE

Znanost potrjuje, kar vemo že dalj časa: moč, ki zdravi, je v vas. Menimo, da je zdravje odsev notranjega jaza. Vzemite si trenutek in ovrednotite svoje zdravje. Označite izjave, ki veljajo za vas:• Dobro se počutite v svoji koži.
• Zadovoljni ste s svojim telesom — redko pomislite, da bi si želeli kaj popraviti ali spremeniti.
• Nimate nikakršnih simptomov, ki bi vas skrbeli; nimate kroničnih bolečin, niste zasvojeni ali potrti.
• Radi imate sebe in druge — ne pritožujete se nad življenjem niti nad ljudmi okrog sebe.
• Živite sproščeno, vse teče gladko.
• Občutite povezanost z naravo in z drugimi.
• Izbirate hrano in pijačo, ki sta zdravi za telo in po katerih se počutite dobro.
• Ne jemljete nobenih zdravil.
• Vaše življenje je uravnoteženo in mirno teče; delo, stres in nujni opravki vas ne preobremenjujejo.
• Uravnovešeno dajete in sprejemate. Ne preganja vas občutek, da samo dajete in nikoli ne dobite ničesar v zameno.
• Imate dobre odnose z ljudmi, ki jim zaupate in na katere lahko računate.
• Čutite, da zelo dobro skrbite zase.
• Prepoznavate notranje vodstvo, ki mu zaupate.

Kako je šlo? Če ste odkljukali eno ali več trditev, vam čestitamo. Verjetno pa ste opazili, kaj bi bilo mogoče spremeniti.

VAJE ZA OBLIKOVANJE NOVEGA POGLEDA NA ZDRAVJE

Prav kot življenje je tudi zdravje preprosto. Dobimo, kar dajemo. Naša prepričanja se oblikujejo v letih ustaljenega razmišljanja. Misli in prepričanja o sebi, življenju in svojem lastnem zdravju ustvarjajo našo resničnost. Dobro je vedeti, da jih lahko spremenimo. Vaje vam bodo pomagale začeti.

1. Kadar ne veste, kaj storiti, se osredotočite na ljubezen

Če bolehate za kronično boleznijo ali pa ste samo v stresu in ne veste, kaj storiti, si vzemite trenutek in osredotočite se na ljubezen: Položite roke na srce in občutite, kako bije. Globoko dihajte. Zatopite se v telo. Dihajte globoko v telo in povabite ga, naj se sprosti . . . vsaka mišica, vsaka celica. Nato se osredotočite na občutenje ljubezni. Če ne veste, kje začeti, pomislite na hišnega ljubljenčka ali ljubljeno osebo in opazujte občutek, ki se poraja. Vnesite ga v telo. Globoko ga vdihujte v vsako celico. Zamislite si, da vas obdaja. Če želite, ga obarvajte — mogoče zeleno, rožnato, belo ali kakor koli želite. Občutite, da ste oviti v ljubezen. To počnite vsak dan pet minut, brž ko se zbudite in preden zvečer ležete. Če ne gre drugače, začnite vsaj z minuto in nato postopno podaljšujte. Vsakič, ko vas kaj teži ali ste preobremenjeni, se osredotočite na ljubezen. Opazujte, kako se stvari spreminjajo.

2. Delo z ogledalom in afirmacije

Zdravilno potovanje se začenja z blagimi in ljubečimi mislimi.
Ogledalo odseva občutke, ki jih imamo o sebi. Jasno pokaže, kaj je treba spremeniti, če bi radi živeli ljubeče in zadovoljno. Tudi afirmacije je najbolje izgovarjati glasno pred ogledalom. Kadar ne veste, kaj storiti, se osredotočite na ljubezen.

3. Meditacija. Vnovična povezava z zemljo in vsemi stvarmi

Zdravje in srečo krepi stik s sabo, z drugimi ljudmi, zemljo in vsemi stvarmi. Prekinitev na kateri koli ravni lahko občutite kot prekinitev na več ravneh. Čez čas se pojavi občutek osamljenosti. Pozabljate, da vas življenje ljubi in podpira.

4. Nekaj najlepših poti vnovične povezave

Povežite se z naravo — Pojdite na daljši sprehod, hodite bosi po pesku ali po zemlji, sedite na obalo ali na gorski vrh.
Med delom si vzemite odmor — Pojdite ven in občutite sonce na koži. Sezujte se in hodite bosi. Pretegnite se.
Preživljajte čas s prijatelji in z družino — Kadar ste z njimi, se osredotočite na povezovanje in odložite telefone.
Iščite kmetije — Obiščite ekološko kmetijo, in če vam dovolijo, ljubkujte živali. Pojdite na tržnico in se povežite z ljudmi, ki pridelujejo hrano za vas.
Položite roke na srce — Preberite zgoraj opisano vajo.
Poslušajte svoje telo — Kako se lotite tega, boste izvedeli v četrtem poglavju.
Potrdite, da ste del procesa — Imate moč, da se lahko povežete s sabo in z vsemi drugimi ljudmi in stvarmi.
Sočustvujte s seboj in z drugimi — Ne sodite in ne grajajte sebe ali drugih

OZDRAVITE SE LAHKO SAMI

Ste se kdaj vprašali, zakaj ljudje ohranjajo lep videz, čeprav je telo znotraj bolno? Kot družbo so nas naučili, da moramo vselej “ohranjati lep videz”. Naučili smo se naslikati podobo, ki jo kažemo drugim — vztrajati, čeprav imamo občutek, da umiramo v sebi. Bolj ko to počnemo, bolj telo odseva ta vzorec. Ne spreglejte niti druge strani medalje. Če ste bolni, a vas drugi kljub temu vidijo kot zdrave, ste verjetno zelo trdoživi in odporni. In čeprav čutite, da niste videti zdravi, že dejstvo, da ste posegli po tej knjigi, govori, da ste se odločili za zdravje. Svojo predanost in trdoživost lahko usmerite v zaupanje, da boste z ljubečo nego vrnili telesu dobro počutje.

Vzorec strahu in pretirane zaščite, ki ga je izbralo, da bi preživelo, lahko zamenjate z vzorcem ljubezni, ki ga bo prepričal, da boste vedno poskrbeli zase.

Bolj ko se varujete in ljubeče negujete, bolj se uravnovešate. To je največja ljubezenska zgodba in moč imate, da jo zaživite.

Iz knjige Ljubezen do sebe je pot do zdravja