Kako pravilno uporabiti začimbe?
Sveže, suhe, kuhane, pečene?
Od česa bo odvisno, kako bodo delovale?
S kakšnimi živili jih pripraviti?
Kaj smemo zmešati skupaj in česa ne?
Kako se moči začimb lahko pomnožijo?
Kako lahko postanejo celo 1000-krat močnejše kot v osnovi?
Ali lahko uporabimo eterična olja za aromatiziranje hrane?
Odgovore na ta in mnoga druga praktična vprašanja boste našli v tretji knjigi trilogije Ščepec.
Vprašanje se ne glasi več, zakaj, ampak – kako
“Ko smo »rodile« prvo knjigo (Ščepec rešitve), se nam ni niti sanjalo, kaj smo ustvarile. Takrat si nobena od nas ne bi upala napovedati, da jo bomo že v prvem letu po izidu trikrat ponatisnile – in da bo do zdaj, ko to pišem, dosegla celih pet odstotkov slovenskih gospodinjstev. Kot je obljubljal že naslov, so ljudje dojeli, da se v začimbnicah skriva veliko več rešitev, kot bi si upali pomisliti.
Delo Ščepec vedenja je bilo njeno logično nadaljevanje, v njem pa smo opisale vse, kar se nam je ob snovanju prve knjige zdelo preveč mogočno, presenetljivo in včasih celo nevarno. Zato smo se odločile, da vse skupaj še enkrat prespimo, premislimo in prebavimo, predvsem pa začutimo, ali je vse to v resnici možno. Poleg predstavitve rešitev, ki jih ponujajo začimbnice, opisane v drugi knjigi, smo želele narediti še korak naprej ter razkriti, od kod črpajo svojo moč – in kako delujejo. Zakaj so jih naši predniki uvrščali med zdravilne rastline najvišjega reda? Kako so lahko toliko vedeli o njihovem delovanju? Upamo, da je delo Ščepec vedenja tudi v vas okrepilo vedenje, da so vsa znanja dostopna, če le začnemo, tako kot naši predniki, na naravo gledati drugače in jo brati s srcem. Za naše prednike je bilo to nekaj samoumevnega, za sodobnega človeka, ki prebiva v ječi leve možganske poloble, pa je to nerazložljiv čudež.
In tako je nastal še Ščepec ustvarjanja. Da stopimo še korak naprej in iz občudovalcev postanemo soustvarjalci.”