Beremo

Tolteške modrosti: Mojstrstvo ljubezni

Tolteške modrosti: Mojstrstvo ljubezni 1

Po tolteškem izročilu nas k naši pravi naravi, ki je sreča, svoboda in ljubezen, vodijo 3 poglavitna mojstrstva.

Prvo je MOJSTRSTVO ZAVESTNOSTI. To nas uči, da se zavemo, kaj v resnici smo. To je prvi korak proti svobodi, saj ne moremo biti svobodni, če ne vemo, kaj smo oziroma kakšno svobod iščemo. Tolteki so rekli: “Uzrimo se v resnici,” in so se izmojstrili v veščini ozavedenja.

Drugo je MOJSTRSTVO PREOBRAZBE, ki nas uči, kako naj postanemo duhovni bojevniki in “zalezujemo” svoja dejanja in odzive, da bi se osvobodili priučenega znanja, ki nas uklepa v suženjstvo. To mojstrstvo nam kaže, kako naj spremenimo svoje dogovore in prepričanja – in z njimi sanje svojega življenja.

MOJSTRSTVO LJUBEZNI je sad prvih dveh mojstrstev. S tolteškega zornega kota je to vse, kar je, ustvarjeno iz Ljubezni. Ljubezen je Življenje samo. Ko se izmojstrimo v ljubezni, se uskladimo z Duhom Življenja, ki veje skozi nas. Tedaj nismo več telo, um ali duša; tedaj smo samo še ljubezen. Tedaj je vsako naše dejanje izraz ljubezni in ljubezen v dejanju lahko obrodi samo srečo.

Ko se izmojstrimo v zavestnosti, preobrazbi in ljubezni, si znova pridobimo božanstvo in postanemo eno z Bogom. To pa je Toltekov cilj.

Tolteke so pred tisoči let po vsej južni Mehiki poznali kot “ženske in može znanja”. Tolteki so bili znanstveniki in umetniki, ki so družbo oblikovali tako, da je ohranila in naprej razvijala duhovna spoznanja in prakso prednikov. Zbrali so se kot učitelji (nahuali) in učenci v Teotihuacanu, starodavnem mestu piramid v bližini današnjega Mexico Cityja, v kraju, v katerem “človek postane bog”.

Tolteška modrost izhaja iz iste v bistvu poenotene resnice kot vsa druga sveta ezoterična izročila tega sveta. Čeprav ni verstvo v pravem pomenu besede, izkazuje čast vsem duhovnim učiteljem, ki so razsvetljevali svet. In čeprav je neločljivo povezana z duhom, jo še najbolj natančno opišemo kot način življenja, ki na široko odpira vrata sreči in ljubezni.

Toltek je umetnik ljubezni, umetnik duha, človek, ki ustvarja sleherni trenutek, sleherno sekundo, najlepšo umetnost od vseh – umetnost sanjanja.

Življenje ni drugega kot sanje, in če smo umetniki, lahko ustvarimo svoje življenje z ljubeznijo, in naše sanje postanejo umetnina.

Več v knjigi Mojstrstvo ljubezni >>