Beremo

Zdravilna moč barv v ayurvedi

Zdravilna moč barv v ayurvedi 1
Ajurvedsko zdravljenje uporablja tudi zdravilne lastnosti barv. Sedem osnovnih naravnih barv, ki se pokažejo v mavrici, je povezanih s tkivi telesa in došami. Tako se delovanje vibracij teh sedmih barv lahko uporablja kot pomoč pri vzpostavitvi ravnovesja treh sokov.

RDEČA

Ta barva je povezana s krvjo. Ima lastnost, da greje, spodbuja rdečo barvo rdečih krvnih celic in tudi njihovo tvorbo. Ustvarja toploto v telesu in pospešuje cirkulacijo. Pomaga vzdrževati barvo kože in daje energijo živčnim tkivom in kostnemu mozgu.Rdeča osvobaja povečano vato in kapho. Vendar pretirano izpostavljanje tej barvi lahko povzroči preobilje pite, ki se nabere v določenih delih telesa, kjer se pokažejo vnetja. Pretirano izpostavljanje tej barvi lahko povzroči vnetje očesne veznice.

ORANŽNA

Oranžna je topla tako kot rdeča in ima zdravilno energijo. Duhovnemu iskalcu pomaga, da se odreče svetu. Vendar daje tudi energijo in moč spolnim organom.Oranžna pomaga olajšati povečani vato in kapho. Olajša tudi zaprtost in vzdržuje sijaj kože. Čezmerno izpostavljanje oranžni barvi lahko poveča pito.

RUMENA

Kadar je človek izpostavljen rumeni barvi, se energija dviga h kronski čakri.Ta barva spodbuja razumevanje in inteligenco. V duhovnosti je rumena povezana s popolno smrtjo ega.Čezmerna uporaba te barve povzroči povečano zbiranje žolča v tankem črevesju in lahko poveča pito. Rumena zmanjša povečani vato in kapho.

RUMENOZELENA

Ta barva ima lastnost rumene in zelen. Pomaga zmanjšati vato in kapho in lahko poveča pito.Na um ima pomirjujoč učinek.

MODRA

To je barva čiste zavesti. Ima pomirjujoč in hladilen učinek na telo in um.Modra odpravlja razbarvanost kože. Pomaga popraviti motnje pri jetrih in zmanjšuje povečano pito.Čezmerna raba modre lahko povzroči povečanje vate in kaphe in lahko povzroči zaprtost.

ŠKRLATNA (VIJOLIČNA)

To je barva Kozmične zavesti, ki prinese prebujenje zavesti. Ustvarja lahkost v telesu in odpira vrata zaznavanju.Škrlatna zmanjša povečani pito in kapho, a ob pretirani uporabi lahko poveča vato.

Več v knjigi Ajurveda, Veda o samozdravljenju