Beremo

Energijska psihologija: Revolucionarni pristop k osebni spremembi

Energijska psihologija: Revolucionarni pristop k osebni spremembi 1
Povzetek po knjigi Obljuba energijske psihologije >> avtorice Donne Eden, David Feinsteina in Gary Craiga, pripravila Mirela SmajićEnergijska psihologija je sodobna aplikacija vsaj 4500 let starih metod.
Posamezne točke na koži lahko stimuliramo za doseganje različnih nevroloških rezultatov, to načelo pa se lahko uporablja tudi kot pomoč pri premagovanju raznih psihičnih težav.Čeprav so raziskave, ki bi ta pristop podprle, še v povojih, je poročanje številnih terapevtov s široke palete zdravstvenih smeri o uspešnosti zdravljenja spodbudno.

Revolucionarni pristop k osebni spremembi

Stopnja vašega čustvenega zdravja, uspeha v svetu in radosti lahko s spremembo energije, ki jo nadzorujejo, dramatično poskoči.

To je obljuba tega navdušujočega novega področja energijske psihologije.Z njegovo pomočjo lahko strahovi in nadležne bojazni izpuhtijo v nekaj minutah. Primež nekega preteklega travmatičnega doživetja, ki nas preganja vse življenje, lahko popusti že po enem ali dveh treningih. Jezo lahko zanesljiveje nadzorujemo. V mnogih primerih lahko brez zdravil ublažimo depresijo. Športni, šolski, glasbeni ali poslovni dosežki lahko dobijo nenaden zalet.Energijska psihologija v bistvu temelji na konvencionalni psihoterapiji. Deluje znotraj uveljavljenih psiholoških principov, kot sta odločilna vloga pogojnega odziva pri človekovih dejanjih in vpliv zgodnjih izkušenj na oblikovanje trenutnih čustvenih in vedenjskih vzorcev. Energijska psihologija pa ima posebno prednost.Spodbujanje energetskih točk na koži skupaj z določenimi mentalnimi dejavnostmi lahko nemudoma spremeni elektrokemijo vaših možganov in:• pomaga premagati neželene občutke, kot so strah, krivda, sramota, ljubosumje ali jeza;
• pomaga ustaviti nezaželene navade in vedenje ter
• spodbudi vašo sposobnost, da bi ljubili, uspeli in uživali življenje.Postopek skoraj vsakemu, ki se ga uči uporabljati, omogoči boljši nadzor nad svojimi čustvi, notranjim mirom in splošno učinkovitostjo.Energijska psihologija vam bo pokazala, kako lahko spodbudite določene točke na svoji koži, ki bodo elektrokemične signale pognale naravnost v možgane. Če boste hkrati mislili na dogodek, ki sproža nezaželene čustvene odzive, boste lahko dejansko spremenili možganski odziv na omenjene misli. Pristop je nekonvencionalen, pa vendar pogosto prinese nesporno izboljšanje že po enem tretmaju in večkrat deluje, kjer drugi pristopi zatajijo.Te točke lahko spodbudite tudi za doseganje določenih osebnih ciljev, kot so pozitivnejša naravnanost, samozavestnejši govor ali bolj uravnovešeno prehranjevanje.Elektromagnetne lastnosti akupunkturnih točk se lahko spodbudijo s pomočjo tapkanja, masiranja ali pritiskanja nanje in tudi s pomočjo bolj intruzivnih sredstev, kot je vstavljanje igel, električna stimulacija ali toplotna terapija.Na mreži energijskih poti ali sistemu meridianov je razporejeno vsaj 360 akupunkturnih točk.Natančnejši prevod (iz mandarinščine) za »točko« bi bil »votlina«, zaradi nižjega električnega upora pa so akupunkturne točke imenovali »okna« v energijski sistem telesa.Te vstopne potke v energijski sistem telesa lahko uporabimo, da človeku povrnemo telesno in duševno zdravje. Spodbujanje aku-točke lahko pošlje impulze v tiste predele telesa, ki so od nje zelo oddaljena.Te tehnike so lahko učinkovito orodje, ki vam bo pomagalo pri vzponih in padcih v vsakdanjem življenju in pri doseganju ciljev, ki so se vam prej izmikali.Lahko vam pomagajo spremeniti samouničujoče miselne ali vedenjske vzorce. Metode vam lahko pomagajo pri premagovanju čustev, ki se vam zdijo vsiljiva ali nerazumna, kot so nepojasnjena jeza, potrtost, krivda, ljubosumnost, strah, čezmerna navezanost, samoobsojanje, zaskrbljenost, žalost ali sram.Lahko vam pomagajo doseči kakršen koli osebni cilj, od bolj zdravih prehranjevalnih navad do samozavestnejšega govora ali vrhunskega rezultata pri nekem športu. Lahko vas peljejo na potovanje, kjer se boste naučili spretneje odzivati na svoje občutke, negovati večjo notranjo harmonijo in zunanji uspeh.

Temeljni recept za spreminjanje čustvenih odzivov

Predstavitev preprostega recepta, ki ga boste lahko uporabljali, kadar koli boste želeli zmanjšati čustveni odziv na določen spomin, trenutno ali predvideno situacijo.Recept, ki izhaja iz tehnik čustvene svobode (EFT), pomaga povečati notranji mir in čustveno svobodo.
Vsekakor zahteva posebne dele in zaporedje priprave. Deli so le štirje, dva pa sta identična. Ko si jih boste zapomnili, lahko takoj začnete terapijo. Deli:1. priprava,
2. zaporedje tapkanja (s spominsko frazo),
3. devetstopenjski postopek/»postopek 9 gamut«,
4. ponovitev zaporedja tapkanja (s spominsko frazo).Predlagamo, da korake izvajate natanko po opisu, tako se jih boste lahko naučili na pamet. Toda pozor, metode med učenjem ne smete preveč avtomatizirati, da ne bi prekinili čustvene povezave s postopkom. Za boljšo povezavo se od navodil raje oddaljite, da boste lahko poiskali predstave ali besede, ki jih boste uporabljali.1.del: Priprava
Prvi del temeljnega recepta ali priprava vam bo pomagal odpraviti večino psiholoških preobratov pri doseganju zadanih ciljev. Med spodbujanjem posameznih energijskih točka morate izgovarjati natančno oblikovano trditev.2. del: Zaporedje tapkanja
Namen zaporedja tapkanja je povrniti optimalen pretok energije skozi »meridiane« telesa ali energijske poti. Glavnih meridianov je štirinajst in vsak od njih je povezan z akupunkturnimi točkami na koži, ki s pomočjo tapkanja ali kakšne druge vrste stimulacije premikajo energijo skozi celoten sistem meridianov. Ker so meridiani medsebojno povezani in s spodbujanjem enega samega vplivamo na vse druge, se je izkazalo, da je navadno treba spodbuditi točke le enega in že spravimo celoten sistem v dovoljšen pogon, da rešimo svoje psihične težave.3. del: Postopek “9 gamut”
Določene dele možganov stimulira premikanje oči, zato to načelo izkorišča marsikatera terapija. Najbolj razširjena tehnika premikanja oči v energijski psihologiji je postopek »9 gamut« Rogerja Callahana, ki je predelava tehnik iz uporabne kineziologije.
Ta postopek je zaradi tapkanja, premikanja oči, mrmranja in štetja, ki stimulirajo določene predele možganov, eden najnenavadnejših celo za področje energijske psihologije.4. del: Ponovitev zaporedja tapkanja
Drugo zaporedje tapkanja naj bo enako prvemu. Storite to zdaj. Vaje, razen faze priprave, si predstavljajte kot sendvič:
• Zaporedje tapkanja (s spominsko frazo);
• Postopek »9 gamut«;
• Zaporedje tapkanja (s spominsko frazo).

Več v knjigi Obljuba energijske psihologije na povezavi: TUKAJ >>

Ali ste se že srečali s tapkanjem?Tapkanje, znano tudi kot EFT (Emotional Freedom Technique), je mogočno orodje za izboljšanje življenja na več ravneh: duševni, čustveni in fizični. Preprosti postopki, ki jih opisuje Nick Ortner >>, bodo bralcem pomagali znebiti se strahov in omejujočih prepričanj, ki jim preprečujejo življenje, kakršnega si želijo.
Tapkanje, osnovano na načelih starodavne akupresure in moderne psihologije, se hkrati osredotoča na specifične energijske meridijane in negativna čustva ali telesna občutja. Skupaj z govorjenjem pomaga pomiriti živčni sistem, da se obnovi energijsko ravnovesje v telesu in vzpostavi zdrav odziv možganov.