Beremo

Imate navodila za uporabo?

Imate navodila za uporabo? 1

Ko se rodimo, nam ne dajo navodil za uporabo. Še dobro, da ne, ker bi jih pojedli. Ali vsaj poslinili.
Toda ne dajo jih niti našim staršem, učiteljem, socialnim delavkam, zdravnikom, psihologom, direktorjem, strankarskim voditeljem, raziskovalcem, generalom …

Tudi če bi jih, ali bi si utegnili vzeti dovolj časa, da jih preberejo? Ali bi jih bili sposobni razumeti? Bi premogli dovolj introspekcije, da bi v sebi prepoznali zablode, ki jih živimo vsi, ker se tako pač živi in pika? Bi premogli dovolj poguma, da kaj tudi spremenijo?

Silna učenost je človeštvo pripeljala do roba vesolja, razbili smo atom, stlačili cele knjižnice v mikročipe in v sodobne jeklene »vozove« namesto konjev vpregli kar ogljik in kisik.

V vsej zagnanosti in ničevosti pa smo pozabili nase.

Brez vseh igrač, pripomočkov in motilcev smo prazni.

Kako živeti? Kako zares živeti? To vprašanje si postavljamo redko, ker mislimo, da moramo ure, tedne in leta prebiti v službah, prosti čas pa utopiti v adrenalinu, alkoholu, testosteronu, da pozabimo, kako nesrečni pravzaprav smo.

Temelj sreče ni razsipno naslajanje v materialnem obilju, ampak tenkočutna duhovna dovzetnost za izkušnje. Kakor modrec vidi več z dna vodnjaka kot tepec z vrha planine, globok človek najde več užitka v skledi puste kaše kot plitev človek v dionizični pojedini.

Edini pravi razvoj je razvoj človeka in njegove pristnosti.

Ko človek zavoljo »razvoja« postaja vse bolj plehek ter odtujen od Človeškosti in Človečnosti, to več ni razvoj.

Če kdaj, potem prav danes potrebujemo navodila za uporabo!

Treba si je vzeti čas zanje. Pred bombardiranji z informacijami se moramo skriti v mir in si dopustiti introspekcijo. Zbrati pogum in kaj v življenju tudi spremeniti. Če smo sami to že storili, pomagati k tem korakom komu, ki nam je drag.

December je mesec obdarovanja. Še sreča, da ga imamo! Obdarovanje je eden od jezikov ljubezni, ki nas dela človeške.

Tudi jaz rad delim z drugimi tisto, česar imam v izobilju. Prav zato, ker živim razkošno preprostost, je izobilja za deljenje na pretek! Imam tudi to srečo, da sem napisal nekaj posebnih knjig, ki so popolna darila.

Ne le, ko jih podarjam jaz … Vsak, ki dobi za darilo navodila za uporabo, se jih razveseli.

Ni vam treba sežigati knjig, da bi uničili kulturo.
Samo poskrbite, da jih ljudje nehajo brati.
Ray Bradbury

Avtor: Nara Petrovič