Beremo

Kaj je mojstrstvo ljubezni?

Kaj je mojstrstvo ljubezni? 1

Kaj je ljubezen?

Ljubezen temelji na spoštovanju.
Ljubezen ne občuti usmiljenja do nikogar, pozna pa sočutje.
Ljubezen ničesar ne pričakuje.

Kadar ljubimo, nimamo pričakovanj; nekaj počnemo zato, ker tako hočemo. Smilim se vam, kadar me ne spoštujete, kadar menite, da nisem dovolj močan, da bi mi uspelo. Po drugi strani pa ljubezen spoštuje.

Ljubim vas; vem, da boste zmogli. Vem, da ste dovolj močni, dovolj pametni, dovolj dobri, da se lahko sami odločate. Če vam bo vendarle spodletelo, vam bom seveda podal roko in se vam pomagal pobrati. In vam bom rekel: »Saj bo šlo, le naprej!« To je sočutje, ki pa ni isto kakor pomilovanje.

Ljubezen je popolnoma odgovorna. Vse, kar mislimo, vse, kar storimo, ima posledico. Tako ali drugače bomo občutili posledice svojih dejanj.

Sleherni človek je povsem odgovoren za svoja dejanja, pa čeprav bi najrajši ne bil. Ljubezen je vselej prijazna in ta prijaznost nas dela velikodušne in odpira vsa vrata. Ljubezen je velikodušna.
Ljubezen je brezpogojna.

Na stezi ljubezni ni nobenega če in nobenih pogojev. Ljubim te takšnega, kakršen si, in dajem ti vso svobodo, da si še naprej takšen.

Če se boste naposled zavedeli, da vas nihče drug ne more osrečiti, saj je sreča sad ljubezni, ki izvira iz vas, se vam bodo na stežaj odprla vrata k največjemu mojstrstvu Toltekov, mojstrstvu ljubezni.

Povzeto po knjigi Mojstrstvo ljubezni >>, Don Miguel Ruiz

foto pixabay.com