Beremo

Kako se čustva odražajo na telesu

Kako se čustva odražajo na telesu 1

Medicinska intuicija in mreža um-telo

Stoletja že govorimo o mreži, imenovani sistem čaker. V kontekstu medicinske intuicije gre za središča čustev. Nekateri strokovnjaki s področja medicinske intuicije bi verjetno govorili o energijskih središčih; jaz govorim o središčih čustev, vendar imam v mislih tudi energijo.Vsako središče, ne glede na to, kako ga želite poimenovati, je povezano z določenim delom telesa. Vsako središče je povezano z življenjskim položajem in čustvom, ki vpliva na določen del telesa. Gre za zemljevid, ki vam bo pomagal ustvariti zdravje. Mislim resno.Omenjeni sistem čustvenih/energijskih središč ima sedem področij:

  1. Prvo središče: kosti, kri, imunski sistem, koža, sklepi in mišice. Na ta del telesa vpliva zdravje naše družine ali drugih skupin ljudi.
  2. Drugo središče: reproduktivni organi, kot so maternica, jajčniki, nožnica, prostata, moda, križni predel, kolki in mehur. To področje je povezano s skrbmi glede ljubezni in denarja.
  3. Tretje središče: prebavni trakt – požiralnik, želodec, jetra, žolčnik, črevo, danka, presnova, trebušna slinavka, podoba telesa. Na to področje vplivajo samozavest, delo, dovolj dobro počutje.
  4. Četrto središče: srce, prsi, pljuča. To področje je povezano z zdravjem, negovanjem in partnerskimi odnosi.
  5. Peto središče: vrat, ščitnica, usta, zobje, čeljust. Na to področje vplivata naš slog sporazumevanja in zdrava sposobnost izbiranja pravih oziroma primernih trenutkov.
  6. Šesto središče: glava, oči, ušesa, možgani. To področje je povezano z zaznavanjem, mislimi in temeljnim umskim zdravjem.
  7. Sedmo središče: smrtno nevarne bolezni ali dogodki v naših življenjih, ki nas spravijo na kolena. Ne gre za samostojno področje fizičnega telesa, ampak vpliva na številne njegove dele. To področje je povezano z duhovnostjo in življenjskim poslanstvom.

Ko boste razmišljali o tem, na katerih področjih imate težave, boste že izvajali seanso medicinske intuicije na sebi. Ko boste zaznali, na katerih področjih telesa imate največ težav, boste začeli spoznavati, od kod izvira večina vaših vzorcev čustvovanja.Več v knjigi Ozdravite svoj um >>

Kaj je medicinska intuicija?

Nekateri deli telesa vam dajo vedeti, kdaj se je določeno čustvo “nakopičilo” na določenem področju vašega življenja. Posamični organi v telesu vam na intuitivni ravni razkrivajo, da je treba spremeniti nekaj, kar vas čustveno vznemirja. Če ste, recimo, potrti zaradi kakšnega družinskega člana, jezni na sorodnika ali prijatelja, zagrenjeni zaradi denarja, tesnobni zaradi dela, in tako naprej, bodo različni deli vašega telesa mrmrali, vas dregali ali glasno vreščali, da je treba spremeniti ta vidik vašega čustvenega življenja.Medicinska intuicija nam z omenjenimi sedmimi središči, ki so del širše mreže um-telo, omogoča vpogled v delovanje možganov. Desna polovica možganov, je domovanje čustev in intuicije. V levi domuje jezik, torej sposobnost izražanja čustev in intuicije na ravni besed in dejanskega ukrepanja. Če ne morete prepoznati svojih čustev z desne strani možganov, jih poimenovati, se učinkovito odzvati ter se jih znebiti, vam bo telo to sporočilo na ravni zdravstvene intuicije. Čustva z desne strani možganov bodo “pripotovala” v vaše telo, v enega ali več središč, in se “pogovorila” z vami prek simptomov bolezni.Zdaj veste, da vam bo telo s simptomi sporočilo, kdaj se stvari na področjih družine, odnosov, denarja in dela odvijajo čudovito. Telo vam bo intuitivno, prek zdravstvenih težav, sporočilo, kdaj stanje na teh področjih ni odlično. Lahko se naučite prisluhniti izvirom čustev v desni polovici možganov – lahko se naučite zaznati žalost, preden se ta spremeni v potrtost. Lahko prepoznate začetek strahu, preden se ta spremeni v napade panike in tesnobe. Lahko prepoznate začetek jeze, preden se ta spremeni v zagrenjenost in izbruh besa.Čustva lahko prepoznate, preden utegnejo vplivati na vaše zdravje, pozornost in končno tudi na druga področja vaših možganov.Povzeto iz knjige Ozdravite svoj um, Mona Lisa Schulz & Louise Hay