Živalske beljakovine skrajšujejo življenje in spodbujajo raka, vegetarijanska oziroma veganska prehrana pa je beljakovinsko pomanjkljiva. Knjiga predstavlja varne meje uživanja živalskih beljakovin in odkriva idealno beljakovinsko hrano.
Dr. Iztok Ostan zagovarja v svojih znanstvenih delih novo prehransko paradigmo: instinktivna nagnjenja nas silijo v prehranjevanje, ki je koristno predvsem za reprodukcijo, a je, dolgoročno, zdravju škodljivo. Tudi če se zavestno odločimo za zdravo prehrano, ne dosežemo optimalne fiziološke prehranjenosti. Narava nas namreč ni optimalno prilagodila na okoljsko hrano.
V tej knjigi poudarja, da beljakovine živalskega izvora skrajšujejo življenje in povzročajo degenerativne bolezni; tudi človeku podobnim opicam so bolj vablji-ve od rastlinskih, ker so učinkovitejše za reprodukcijo. Po drugi strani pa tudi veganska alternativa ni fiziološko optimalna, saj je beljakovinsko revna. Z vidika prebave je ugodnejša »ločevalna dieta« z beljakovinami brez ogljikovih hidratov, z vidika celičnega izkoristka aminokislin pa klasično kombiniranje živil, kot sta mleko s polento in fižol z mesom, a pri obeh načinih je izkoristek beljakovin zelo nizek.
Avtor predlaga, da se uživanje živalskih beljakovin omeji na domnevno varnih pet odstotkov energetskega vnosa, njihov primanjkljaj pa dopolni z preverjeno varnimi beljakovinskimi prehranskimi dodatki. Prevladujoče mnenje o nepotrebnosti prehranskih dopolnil v zdravi prehrani je namreč le dogma.
Knjigo, ki je doživela zelo ugodne znanstvene recenzije doma in v tujini, odlikuje preprost način izražanja, razumljiv vsakemu bralcu.
O AVTORJU:
Dr. Iztok Ostan (1952) je zaposlen na Fakulteti za pomorstvo in promet Univerze v Ljubljani, kjer se ukvarja zlasti s človeškimi viri v prometu. Problematiko prehranjevanja proučuje od leta 1995. Je glavni avtor knjige »Ko zdravila odpovedo« (2001) in nove doktrine o »apetitu za sebični gen«, ki je bila objavljena v prestižnih znanstvenih revijah (Ostan et al. 2009, 2010). Je avtor več kot 100 poljudnih člankov o prehrani in zdravem načinu življenja.
O KNJIGI SO DEJALI:
Znanstvena vsebina in znanstveno sporočilo knjige sta izjemna in nimata predhodnikov.
Dr. M. Lucà-Moretti (International Nutrition Reserach Center, ZDA)
Knjigo sem prebral na dušek, pa ne le zaradi avtorjevega sloga pisanja, ki je razumljiv tudi nespecializiranemu bralcu. Ob prebiranju knjige sem z velikim zanimanjem odkrival novosti s področja optimizacije beljakovinske prehrane. Kaj je v knjigi tako posebnega? Bralec se v njej seznani s temeljnimi vprašanji prehranjevanja z beljakovinami, kot so: Koliko beljakovin v prehrani je optimalno? Ali je bolje uživati beljakovine živalskega ali rastlinskega izvora? Kako naj kombiniramo posamezna beljakovinska živila z drugimi živili? Ali je dobro uživati beljakovinske prehranske dodatke? Odgovore na posamezna vprašanja najdemo v različni strokovni literaturi, kjer avtorji zagovarjajo določeno tezo in izpostavljajo dokaze zanjo, zanemarjajo pa dokaze, ki potrjujejo nasprotno stališče. V Ostanovi knjigi se seznanimo z obema vrstama dokazov, tudi s tistimi, ki jih glavni tok prehranske znanosti običajno zanemarja.
Dr. B. Poljšak (Zdravstvena fakulteta Univerze v Ljubljani)
V knjigi so na dovolj poljuden in zanimiv način predstavljena strokovna dognanja o pomenu beljakovin v naši prehrani. Raziskave na tem področju dajejo včasih nasprotujoče rezultate. Avtor nam nakazuje pot za razumevanje teh protislovij, ki izvirajo včasih iz samih raziskav, pogosto pa so posledica razvoja in kompleksnosti človekove narave. Knjiga je primerno branje za vse, ki jih zanima prehrana.
Dr. M. Simčič (Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani).